Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Jsme Ukrajinci maďarského původu.“ Zakarpatští Maďaři se odvracejí od Orbána

  19:51
Hrad Svatý Mikuláš v nejzápadnějším ukrajinském okrese roky pořádal středověká představení s rytířskými souboji s dřevci, aby posílil identitu etnických Maďarů, kteří tu žili po staletí. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se však maďarská menšina v Zakarpatské oblasti cítí být blíže ke Kyjevu než k Budapešti, kde premiér Viktor Orbán ještě utužil své vztahy s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem, píše deník Financial Times.
Ukrajinská a maďarská vlajka a vlajka Evropské unie společně visí na radnici v...

Ukrajinská a maďarská vlajka a vlajka Evropské unie společně visí na radnici v Berehove na západě Ukrajiny. (7. března 2022) | foto: Profimedia.cz

Maďaři jsou největší z desítek etnických menšin, které žijí v historicky rozmanitém regionu vklíněném v Karpatech mezi Rumunsko, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Maďarská komunita, kdysi téměř 150 tisíc lidí, nyní čítá zhruba 70 tisíc až 80 tisíc příslušníků.

„Tady nejsou žádní Maďaři, jen já. Ostatní se asimilovali... nebo odešli,“ řekl kastelán hradu József Bartos. „Pocítili jsme důsledky“ nynější animozity mezi Budapeští a Kyjevem, dodal.

Status Maďarů – zvláště právo na vzdělávání v jejich vlastním jazyce – byl dlouho jablkem sváru mezi Maďarskem a Ukrajinou. Orbán letos ve svém projevu popisujícím jeho politickou vizi obvinil Kyjev z „hungarofobie“. Opakovaně také hrozil blokováním přihlášek Kyjeva do EU a NATO kvůli právům menšin.

Maďarsko nečekaně zablokovalo půl miliardy eur z pomoci EU Ukrajině

Maďaři a práva menšin na Ukrajině

Poté, co Rusko po roce 2014 anektovalo Krym a části východní Ukrajiny, Kyjev usiloval o posílení národní identity a v roce 2017 přijal zákon omezující práva menšin, a to i ve školství. To pohněvalo maďarskou komunitu a přimělo ji podporovat Orbána. Ale po loňské plnohodnotné invazi většina Maďarů na Zakarpatské Ukrajině změnila názor.

„Dříve jsem se cítil jako Maďar s ukrajinským občanstvím,“ řekl György Buleca, ředitel firmy dovážející zboží z Maďarska. „To se změnilo, když Orbán řekl, že toto není jeho válka a že bychom se měli dohodnout na příměří. To, co dělá Orbán, dává smysl pouze jako agenda někoho jiného,“ řekl Buleca s odkazem na Putina. „Válka změnila všechno. Maďaři v Zakarpatí už Orbána nepodporují,“ dodal s tím, že práva menšin už nejsou tématem.

Ukrajina je finančně neexistující stát. Utlačuje Maďary, prohlásil Orbán

Školy mohou nadále vyučovat vše v maďarštině děti do deseti let, poté musí postupně zavádět ukrajinštinu. „Zákon je zákon. Jsme na Ukrajině. Je v pořádku, pokud nemluvíte ukrajinsky? Ne,“ řekl Buleca. „Celé toto téma zneužili Rusové; Orbán je jejich figurka,“ dodal.

Pomohli osvobodit ukrajinskou vesnici

Moskva se skutečně snažila podněcovat etnické napětí, řekl Jaroslav Galas, který byl zástupcem gubernátora Zakarpatské oblasti, než se loni v březnu připojil k ukrajinským silám bojujícím na frontě.

Jedno maďarské kulturní centrum v Zakarpatské oblasti se v roce 2018 stalo dvakrát terčem útoku. Ačkoli nebyl nikdo zraněn, ukrajinská tajná služba SBU zahájila rozsáhlé vyšetřování. Galas řekl, že s vyšetřovateli úzce spolupracoval a dozvěděl se, že první explozi spáchala skupina Poláků s vazbami na Rusko. Druhý výbuch byl podle Galase čistě ruskou záležitostí.

„Moskva chtěla přilít olej do ohně, který zažehl školský zákon,“ řekl Galas. V době útoků Ukrajina podle Galase měla informace, že Rusko identifikovalo Zakarpatskou Ukrajinu jako zranitelné místo vhodné ke zneužití etnického napětí a případně i k odštěpení regionu od Ukrajiny. „Vztahy mezi Budapeští a Kyjevem byly napjaté a Rusko vidělo příležitost do toho vstoupit,“ dodal Galas.

Maďaři se postavili Orbánovi. Ukrajincům posílají vybavení ze svých peněz

Po loňské invazi se však Rusové na Zakarpatskou Ukrajinu tolik nezaměřují. Podobně jako Galas se stovky etnických Maďarů zapojily do války a pomohly 23. října osvobodit vesnici Ambarne v Charkovské oblasti, což se časově shodovalo s maďarským svátkem připomínajícím protisovětskou revoltu z roku 1956.

V té době se internetem šířilo video zachycující poručíka Sándora Fegyira, jak se dvěma spolubojovníky drží ukrajinské a maďarské vlajky a volají „Maďarsko vpřed!“. Fegyir brzy dostal od maďarských občanů stovky nabídek pomoci a během dvou týdnů jeho jednotce začalo přicházet nezbytné vybavení, včetně nabíječek, dronů a vysílaček.

Podle Fegyirových údajů je na frontě 374 Maďarů a 31 jich v boji padlo. Kyjev navrhl Fegyira na svého příštího velvyslance v Budapešti. Maďarsko ho ještě nepřijalo, ale on věří, že se funkce ujme. „Maďarsko je v našich srdcích a myslích jako vlast, ale žijeme na Ukrajině, jsme Ukrajinci maďarského původu,“ řekl Fegyir.

Maďarskojazyčná média na Ukrajině jsou také v rozporu s oficiální maďarskou linií. „Informujeme o obětech Maďarů,“ řekl Gábor Fehér, editor maďarského zpravodajství v ukrajinských státních médiích v největším zakarpatském městě Užhorodě. „Ale Orbán pak tvrdí něco v tom smyslu, že se nemůže vzdát ruské energie, a lidé nás zase zaplavují nenávistnými komentáři. ‚Běžte zpátky do Maďarska, kam patříte‘ je z nich ještě nejmírnější,“ říká Fehér.

Fehér tvrdí, že nedostává instrukce z Kyjeva – na rozdíl od maďarských státních médií, která jsou k dostání na Zakarpatské Ukrajině a která papouškují Orbána. Blíže k hranicím, kde žije více Maďarů a státní média jsou hojně sledována, mají Orbánovy vzkazy svou odezvu. Obyvatelé si dokonce nařizují hodinky o hodinu zpět, podle budapešťského času.

Státy se mění, my tu chceme jen žít...

„Lidé tady říkají, že to není naše válka,“ řekl vysoce postavený duchovní, který si přál zůstat v anonymitě ze strachu z následků. Dodal, že dějiny tohoto příhraničního regionu – který byl během jednoho století součástí Rakouska-Uherska, Rumunska, Československa, Sovětského svazu a Ukrajiny – mají za následek jeho slabší naladění na vlastenecké cíle Kyjeva oproti zbytku země.

„Zakarpatí je naše vlast, ale Ukrajina ne,“ vysvětlil. „Můj dědeček se narodil v Maďarsku, vyrůstal v Československu, žil v SSSR a zemřel na Ukrajině, aniž kdy opustil tuto vesnici. Politické systémy přicházejí a odcházejí a my tu jen chceme žít,“ dodal muž.

Maďarsko nelegálně drží skupinu ukrajinských vojáků, zajetí posvětil patriarcha

Orbánova vláda maďarskou komunitu deset let kulturně a finančně podporovala a umožňovala i rychlé získávání občanství a unijních pasů díky kontroverznímu programu. To mnohé přimělo k opuštění Zakarpatska a hledání lepšího života v jiných evropských zemích.

Když loni Rusko zahájilo invazi, vůdcové maďarské komunity vyzvali mladé muže, aby okamžitě odešli do Maďarska. Celé vesnice se vyprázdnily ve dnech před tím, než Ukrajina zakázala mužům ve vojenském věku opustit zemi. Náboženský vůdce tyto včasné evakuace ocenil jako „velmi prozíravé kroky, které nám umožnily ušetřit životy“.

To povede k omezení maďarského politického a školského života, obává se László Zubánics, šéf strany zakarpatských Maďarů UMDSZ. „Nakonec se staneme menší, méně silnou komunitou,“ soudí Zubánics.

Během poslední prohlídky hradu sv. Mikuláše se Bartos oblékl do rytířského a pózoval se skupinou převážně ženských návštěvnic z regionu. „Maďarská komunita se zmenšuje a to už nelze zvrátit,“ řekl Bartos.

Hrad Svatý Mikuláš

Hrad Svatý Mikuláš

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...