Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: SXC.hu

Uhynulý tučňák z košické zoo se zřejmě otrávil ropuchou

  • 19
Minulý týden rozrušila Slováky zpráva o úmrtí tučňáka z Košic, kterého podle zoo ukamenovali výrostci. Ukázalo se však, že vedení zahrady lhalo a její ředitel navíc na radnici doručil upravenou pitevní zprávu. Ta pravá naznačuje, že se tučňák mohl otrávit ropuchou.

Dnes už bývalý ředitel košické zoo Štefan Kollár v pondělí doručil na radnici kopii pitevní zprávy, která měla vysvětlit nejasný úhyn jednoho z tamních tučňáků. Mrtvého ptáka podle tvrzení zoo minulou středu ukamenovala skupinka teenagerů. (viz článek o úhynu dalšího z košických tučňáků)

VÝSLEDKY PITVY

Podle pitvy u tučňáka v obou hemisférách a prodloužené míše vznikly krevní sraženiny. Neměl ale žádné vnější poranění kůže. Údaj o zkonzumované ropuše v první zprávě chyběl.

Co bylo skutečnou příčinou úhynu, policie neupřesnila.

To se ale neprokázalo a v předloženém dokumentu navíc chyběl údaj o tom, že veterinář našel v těle uhynulého zvířete zkonzumovanou ropuchu. I ta mohla být příčinou smrti už devátého z původních dvanácti nelétavců s typickou kolébavou chůzí v košickém chovu, napsal slovenský server SME.sk.

"V tom dokumentu - tedy v kopii, kterou magistrát předložil - nebylo napsané, že se při pitvě zjistilo, že tučňák sežral ropuchu," mluvčí košického magistrátu Katarína Jantošovičová, podle níž Kollár na radnici poslal záměrně upravenou zprávu, ve které tuto informaci zamlčel. Nepodařilo se mu to jen díky nátlaku slovenských médií.

Když se primátor města František Knapík dozvěděl o upravené zprávě, ředitele zoo vyhodil na hodinu. Už v pondělí sice přijal jeho rezignaci, termín odchodu z funkce ale chtěl s ředitelem ještě prodiskutovat (viz mrtvý tučňák stál místo ředitele).

"Prokletá" košická zoo

Zoologická zahrada v Košicích měla původně dvanáct tučňáků. Postupně však přišla o devět z nich. První zvíře uhynulo v létě 2008, krátce po převozu do zahrady onemocnělo. Druhý tučňák se ve stejný měsíc utopil při vypouštění bazénu. Za jeho smrt mohla ošetřovatelka, kvůli její chybě se zasekl v odtoku.

Loni na jaře pak infekce zabila další dva tučňáky, za jejich smrt mohly bakterie a plísně. Pátý tučňák pak dostal zánět průdušnice a v květnu pracovníci zahrady museli pohřbít šesté zvíře.

V červnu 2009 uhynul další tučňák s podobnou diagnózou jako většina ostatních - virová infekce trávicí soustavy a zápal horních cest dýchacích. Na podzim pak opět pochybila ošetřovatelka, její nedbalost při vypouštění vody z bazénu stála život osmého tučňáka. Opět uvázl v odtoku (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video