Turistické autobusy budou v centru Amsterdamu od roku 2024 zakázány. (2. února...

Turistické autobusy budou v centru Amsterdamu od roku 2024 zakázány. (2. února 2023) | foto: Profimedia.cz

Amsterdam zakázal vjezd turistických autobusů. Už se do něj nevejdou

  • 0
Návštěvníci Amsterdamu nebudou moci od roku 2024 využít k přepravě do centra turistické autobusy. Tato rozměrná a těžká vozidla způsobovala v dopravě příliš mnoho komplikací, vysvětlila rozhodnutí radnice.

Autobusy budou muset napříště stavět mimo centrum, jejich cestující pak budou moci využít městskou hromadnou dopravu. Pravidlo se bude vztahovat na autobusy od hmotnosti 7,5 tuny.

Výjimky z opatření budou udělovány přepravě dětí, starších lidí nebo osob se zdravotním postižením.

Amsterdam se již několik let snaží omezit masový turismus v centru města. V loňském roce strávilo ve městě proslaveném svými vodními kanály alespoň jednu noc přibližně 18 milionů návštěvníků. Další miliony lidí nizozemskou metropoli navštívily přes den.

Podle údajů radnice přijíždí do centra města denně asi 300 až 450 turistických autobusů. To je na tak omezený prostor příliš mnoho, zdůvodnilo své rozhodnutí vedení Amsterdamu.

A začal plán Delta. Nizozemsko zničené válkou skoro dorazily protržené hráze

Autobusy způsobují dopravní zácpy v úzkých ulicích a navíc ohrožují bezpečnost cyklistů a chodců. Kromě toho jsou příliš těžké pro nábřeží kanálů, při čekání na cestující s běžícím motorem rovněž podle radnice vypouštějí příliš mnoho výfukových plynů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video