Turecká válečná loď TCG GOKSU (F497) a kanadská fregata HCMS FREDERCTON v...

Turecká válečná loď TCG GOKSU (F497) a kanadská fregata HCMS FREDERCTON v norském přístavu Bergen | foto: MARCOM

Turecké námořnictvo cvičí ve Středozemním moři. Sporům s Řeckem navzdory

  • 2
Turecko v pondělí spustilo velké námořní vojenské cvičení v Černém moři a východním Středomoří. Podle agentury Anadolu potrvá do 25. května a zúčastní se ho téměř 26 tisíc vojáků a přes sto lodí i další techniky. Mezi Ankarou, Aténami a řeckou částí Kypru přitom nyní panuje napětí kvůli vrtům v kyperských vodách.

Státní tisková agentura Anadolu ho označila za „největší vojenské cvičení tureckých námořních sil“. Zúčastní se ho 131 plavidel, 57 letadel a 33 vrtulníků. Námořnictvo členské země NATO během něj prověří své strategické a operační schopnosti v simulovaných scénářích krizových situací i války.

Erdogan pohrozil Řekům, aby se nepokoušeli těžit plyn u pobřeží Kypru

Akce nazvaná Denizkurdu (Mořský vlk) se koná v době, kdy zesílilo napětí mezi Ankarou, Aténami a řeckou částí Kypru poté, co z jihotureckého přístavu Antalya začátkem měsíce vyplula loď s vrtnou plošinou doprovázená několika dalšími plavidly směrem ke kyperským vodám.

Západně od ostrova Kypr se Ankara chystá až do začátku září provádět průzkumné vrty kvůli těžbě plynu. Zatím není jasné, zda s nimi začne ve výlučné ekonomické zóně (EEZ) Kypru, kde má vláda řecké části Kypru uzavřeny smlouvy mimo jiné s italskou společností ENI, francouzskou firmou Total či americkým koncernem Exxon Mobil.

Vyslání turecké průzkumné lodi ke kyperským vodám kritizovala minulý týden ministerstva zahraničí Řecka a Kypru, znepokojení vyjádřila i šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová. Kvůli těžbě plynu v kyperských vodách je Turecko s Aténami a řeckou částí Kypru ve sporu už několik let. 

Ankara mimo jiné tvrdí, že z těžby v této oblasti by měli profitovat i obyvatelé Severokyperské turecké republiky. Ta vznikla na severu ostrova poté, co tam v roce 1974 Ankara vyslala vojáky v reakci na pokus nacionalistických kyperských Řeků o převrat, a uznává ji jen Turecko.

Námořní cvičení Denizkurdu:

13.května 2019 v 11:43, příspěvek archivován: 13.května 2019 v 14:45

VIDEO: #Turkey?s largest military exercise Sea Wolf (Denizkurdu) 2019 kicked off on Monday https://t.co/MwMfEo5jPM https://t.co/Di8yarxgYW

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

#Turkey’s largest military exercise Sea Wolf (Denizkurdu) 2019 kicked off on Monday https://t.co/MwMfEo5jPM https://t.co/Di8yarxgYW

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video