Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atény zuří. Erdogan chce Řeky pohřbít stejně jako kdysi Byzantince

  19:17
I dobytí Konstantinopole se v napětí mezi Tureckem a Řeckem může stát rozbuškou k novému kolu hádek. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan totiž prohlásil, že se Turci mají sjednotit a pohřbít „dnešní Byzantince“ stejně, jako kdysi Osmané dorazili skomírající římskou říši. To si Řekové vykládají jako osobní útok. A oslavy výročí sepsuli jako „kýčovité a urážlivé“.

„Turci se musí sjednotit, protože národní zájmy této země jsou důležitější než politika. Stejně jako naši předci pohřbili byzantskou říši, doufejme, že i my budeme díky naší vizi 2053 schopní poslat dnešní Byzantince, kteří proti nám intrikují, do propadliště dějin,“ zahřměl Erdogan před tisíci diváků.

Dotkl se i svých plánů, kdy chce z Turecka do roku 2053 udělat „logistickou supermocnost“, ekologického lídra a ještě větší lákadlo pro turisty než dnes. Svou vizi chce vystavět na „tureckém modelu“, který je prý nejlepší demokracií na světě, a stihnout to míní právě do zmíněného roku. Turecko totiž v té době oslaví 600 let od dobytí Konstantinopole, dnešního Istanbulu.

V neděli to bylo zatím jen 569 let, přesto Turci výročí mohutně oslavili. A jejich prezident událost využil k mítinku se svými příznivci. Ty si sezval na Atatürkovo letiště a pronesl tam věty, jež posunuly už tak chatrné turecko-řecké diplomatické vztahy do ještě hlubšího dna.

„Říkáme stop Libyi, Sýrii, Iráku, Středozemnímu i Egejskému moři,“ uvedl, což si například řecký portál Orthodox Times vyložil jako „provokaci“. A list Greek Reporter k této příležitosti vydal text, v němž Erdoganovi připomíná, že i dnešní název turecké megapole pochází z řečtiny – sousloví „Is tin poli“ znamená „do města“.

Oslavy zásadní historické události se v Istanbulu konaly i u dnešní mešity Hagie Sofie. Ta je symbolem dobytí města Osmany a její ztráta znamenala pro křesťanský svět tragédii. Události z roku 1453 také vedly k definitivnímu zániku byzantské říše. Na nekulaté výročí to byla opravdu působivá show.

Chrám Hagia Sofia se u příležitosti 569. výročí dobytí Konstantinopole zahalil do barev. „Kýčovitý“ videomapping a výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pobouřily Řeky. (29. května 2021)

Nad chrámem Boží moudrosti se během videomappingu objevil nejen zmíněný letopočet nebo turecký půlměsíc s hvězdou, ale i samotný sultán Mehmed II. Dobyvatel a jeho vojáci bojující proti křižákům. Zatímco diváci sledovali, jak se nad budovou mění motivy, mužský hlas jim k tomu vyprávěl o velikosti mladého vládce.

I podoba oslav Řeky pobouřila. Odborníci, politici i média akci označili za „kýč a urážku“, píše list The Times. Ministr zahraničí Nikos Dendias pak zkritizoval dva roky starou přeměnu Hagie Sofie z muzea na mešitu a vyzval UNESCO, aby provedlo inspekci a zkontrolovalo, zda tím tato památka nějak neutrpěla.

„Erdoganovy revizionistické kroky rozesmutní každého, kdo respektuje historii,“ dodává politik s odkazem na fakt, že podlahu chrámu dnes zakrývá zelený koberec a křesťanské mozaiky na zdech zase bílé plátno. Turecký ministr obrany Hulusi Akar Dendiasovy poznámky odmítl slovy o „přeludu“ a do Atén vzkázal, že je chrám „pod ochranou Turků už od roku 1453".

Řecké expanzivní touhy jsou prý „překážkou k míru“ a „pokrytci“ v řecké vládě by měli raději přestat zavírat oči nad demolicí mešit v Řecku, dodal ministr. Atény si ovšem všímají i dalšího Erdoganova výroku, ve kterém se vrátil ke slavnému sultánovi a vyzdvihl, že „nezískal jen Istanbul“.

„Dobyl Srbsko, Morejský despotát (dnešní Peloponés, pozn. red.), Atény, Dunajská knížectví, Bosnu a Hercegovinu i Albánii. Úspěšně dobyl rovněž ostrovy v Egejském a Středozemním moři, aby i tam mohl zaznít hlas Osmanů,“ prohlásil.

Zbraně, ostrovy, NATO a osobní výpady

Jedním z hlavních důvodů vyhrocených vztahů Turecka s Řeckem jsou spory o práva na průzkum nalezišť fosilních paliv ve východním Středomoří, situaci však nepřidávají ani hádky o to, kdo jak zachází s migranty, kteří se přes Turecko snaží dostat do Evropské unie. Aktuálně řecká vláda oznámila, že stávající zeď na hranicích s Tureckem rozšíří o 80 kilometrů.

Řecko nyní přezbrojuje, zatímco Turecko stále čelí sankcím za nákup ruského systému S-400. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis navíc Američany v Kongresu vyzval, aby i nadále blokovali tureckou snahu získat stíhačky F-16. Erdogan to nezapomněl okomentovat a zašel i k osobním výpadům. S Mitsotakisem už prý „nikdy nepromluví“.

„Odteď Mitsotakis není můj partner k dialogu. Proč? Jednám s lidmi, kteří dělají politiku na osobní úrovni. Přátelíme se s těmi, kteří se přátelí s námi. Měli by vědět, že s těmi, kdo nás vnímají jako nepřátele, uděláme to, co bude potřeba,“ pohrozil. A v souvislosti se současnou snahou Finska a Švédska o vstup do Severoatlantické aliance – kterou Turecko zatím neoblomně blokuje – pak pronesl, že byla „chyba“ přijmout do ní Řecko.

Řecký ministr obrany Nikos Panagiotopoulos zase v úterý upozornil, že v řecké armádě nyní platí „červený kód“, protože se obává „hybridních hrozeb“ ze strany Turecka. A to proto, že Turci údajně začali zpochybňovat řeckou svrchovanost nad tuctem ostrovů v Egejském moři.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...