Americký prezident Donald Trump na snímku z 26. července 2018

Americký prezident Donald Trump na snímku z 26. července 2018 | foto: AP

V zemích NATO jsou až dva diktátoři, prohlásil Trump. Jména neupřesnil

  • 84
V členských zemích NATO jsou jeden až dva diktátoři. Prohlásil to americký prezident Donald Trump při setkání se zaměstnanci ocelárny ve městě Granite City ve státě Illinois. Koho měl na mysli, neupřesnil.

Trump komentoval svou nedávnou účast na summitu NATO v Bruselu, kde členské státy vyzval ke zvýšení zbrojních výdajů na přislíbenou hranici dvou procent.

„Jsou to králové, královny, prezidenti, premiéři - a diktátor nebo dva, ti by mohli platit ze všech nejsnadněji,“ řekl v projevu prezident podle listu Washington Examiner.

„Na konci schůzky souhlasili s tím, že budou platit stovky miliard dolarů navíc... Šéf NATO, generální tajemník Stoltenberg, řekl, že teď zaplatí své účty a že jsou hrdi na to, že to udělají. Tisk ale tvrdí, že jsem s nimi zacházel špatně, neuctivě,“ prohlásil Trump.

Podle washingtonského listu mohl mít Trump na mysli Turecko, které krátce předtím tvrdě kritizoval za věznění amerického pastora Andrewa Brunsona, obviněného ze špionáže. Trump Ankaře pohrozil sankcemi, pokud duchovního nepropustí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video