Odstraňování sochy objevitele Ameriky Kryštofa Kolumba ve městě Saint Paul ve...

Odstraňování sochy objevitele Ameriky Kryštofa Kolumba ve městě Saint Paul ve státě Minnesota. (10. června 2020) | foto: AP

Zajistím právo a pořádek. Trump podepsal nařízení na ochranu památníků

  • 114
Americký prezident Donald Trump zrušil plánovaný víkendový pobyt na svém golfovém resortu v Bedminsteru ve státě New Jersey a zůstane ve Washingtonu, aby zajistil dodržování „práva a pořádku“. Prezident oznámil, že podepsal výkonné nařízení na ochranu památníků. Vyzval Republikány, aby „byli tvrdší“ vůči protestujícím. „Drží se zpátky, chtějí být politicky korektní,“ postěžoval si.

V pátečním rozhovoru pro stanici Fox News Trump označil aktivisty, kteří požadují stržení soch konfederačních osobností, za „vandaly“ a „provokatéry“. „Jsou to v jistém smyslu teroristé,“ prohlásil.

„Žháři, anarchisté, plenitelé a štváči už byli do velké míry zastaveni,“ napsal Trump na Twitteru. „Dělám, co je nutné pro zajištění bezpečnosti našich obcí – a tito lidé budou předáni spravedlnosti!“ dodal americký prezident.

Slíbil, že zaujme tvrdý postoj vůči každému, kdo bude ničit historické americké pomníky a pohrozil použitím síly některým protestujícím, zatímco po celých Spojených státech se konají demonstrace proti rasové nerovnosti. 

Trump vyvíjí tlak na vymahatelnost práva

Trump v pátek rovněž na Twitteru oznámil, že podepsal „velmi silné“ výkonné nařízení na ochranu památníků. V něm varuje, že omezí finance těm lokálním jurisdikcím a policejním sborům, které nedokážou ochránit památky.  

Podle zákona o ochraně památníků veteránů z roku 2003  hrozí až desetileté vězení lidem ničím nebo se pokoušejícím ničit památníky připomínající ty, kteří sloužili v amerických ozbrojených silách. Trump svým nařízením tak především vyvinul tlak na dodržování již platného práva. List The New York Times zdůraznil, že nařízení k zákonu v podstatě nepřidává nic nového. 

Stovky neozbrojených příslušníků národní gardy ve Washingtonu jsou připraveny pomoci pořádkovým silám při ochraně památníků poté, co se protestující v pondělí pokusili svrhnout sochu bývalého prezidenta Andrewa Jacksona nedaleko Bílého domu.

11. června 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video