Susie Wilesová sleduje projev Donalda Trumpa v Iowě. (15. ledna 2024) | foto: ČTK

Neupřímné lidi podřízne. Trumpovu kampaň řídí žena, která dělala i pro Reagana

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Šestašedesátiletá Susie Wilesová je nejsilnější zbraní Donalda Trumpa před prezidentskými volbami. Nenápadná žena s bezchybným politickým úsudkem mu pomohla už při první cestě do Bílého domu, a to přestože se zprvu příliš nemuseli. Paradoxně dotlačila na výsluní i Rona DeSantise, který byl svého času hlavním soupeřem jejího současného šéfa.

Za vzezřením a úsměvem milé babičky se skrývá nesmlouvavá politická válečnice. Tak Wilesovou charakterizují zámořská média. „Nevlivnější členka Republikánské strany, o které jste nikdy neslyšeli,“ tvrdí o ní The Hill. „Zřejmě nejsilnější hlas v třetí kampani Donalda Trumpa,“ chválí Wilesovou The New York Times. Pokud Trump vyhraje volby, může děkovat hlavně světlovlasé poradkyni.

Wilesová se začala o politiku zajímat v druhé polovině sedmdesátých let. Rodinné zázemí k tomu příliš neměla, její otec Pat Summerall byl profesionálním hráčem amerického fotbalu a později se věnoval komentování. Své dceři přesto něco předal. Peter Schorsch, který se zná s Wilesovou desítky let, popisuje, že právě od svého otce se naučila zaujmout lidi upřímností.

Skrývá, že je ve skutečnosti chladný a vypočítavý člověk. Ještě za jejího fungování v Jacksonville se tradovalo, jak umí nahnat strach. Nechtěli jste jí zkřížit cestu.

Nate Monroesloupkař floridského listu Florida Times-Union

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video