Prezident Donald Trump na zasedání Sněmovny reprezentantů Kongresu USA (3....

Prezident Donald Trump na zasedání Sněmovny reprezentantů Kongresu USA (3. ledna 2019) | foto: Reuters

Trump je se Zemanem v něčem zajedno. Také nevěří svým zpravodajským službám

  • 152
Šéf Bílého domu Donald Trump ve středu odmítl úterní varování amerických zpravodajských služeb ohledně přetrvávajících hrozeb ze strany Severní Koreje a teroristické organizace Islámský stát (IS). Trump je přesvědčen, že Islámský stát bude brzy zničen.

Podle amerického prezidenta rovněž existuje poměrně velká šance jaderného odzbrojení KLDR, upozornila agentura Reuters.

Šéf amerických zpravodajských služeb Dan Coats v úterý před členy senátního výboru pro zpravodajské služby prohlásil, že je nepravděpodobné, že by se Severní Korea vzdala všech jaderných zbraní. Pchjongjang totiž podle Coatse považuje atomové zbraně za nezbytné k přežití režimu.

Coats se při prezentaci zprávy o světových hrozbách vyjádřil také k takzvanému Islámskému státu, který má podle něj stále v Iráku a v Sýrii pod kontrolou tisíce bojovníků.

Trump přitom již dříve řekl, že ve vztahu k Pchjongjangu bylo dosaženo velkého pokroku a že IS v Sýrii byl poražen. V sérii tradičních ranních tweetů Trump dnes svá stanoviska hájil.

„Když jsem se stal prezidentem, Islámský stát se v Sýrii vymykal kontrole. Od té doby bylo dosaženo obrovského pokroku, zvlášť pak během posledních pěti týdnů. Chalífát bude brzy zničen, což se před dvěma roky zdálo nemyslitelné,“ napsal americký prezident.

Pochválil rovněž vývoj ohledně Severní Koreje, když poukázal na zastavení jaderných a raketových zkoušek ze strany KLDR, vrácení části ostatků amerických vojáků, kteří na Korejském poloostrově padli za války v letech 1950-1953, a propuštění amerických občanů zadržovaných v severokorejských věznicích.

Pořád věříš na Santu? zaskočil Trump nevinné děvčátko. A sklízí kritiku

„Vztahy Severní Koreje a Spojených států jsou nejlepší v historii. Neprobíhá žádné testování, vracejí se nám ostatky i rukojmí. Existuje slušná šance na denuklearizaci,“ uvedl Trump.

Šéf Bílého domu se tak vyjádřil v době, kdy probíhají přípravy na jeho druhý summit se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který by se mohl uskutečnit během několika týdnů. Kim na prvním summitu s Trumpem v červnu v Singapuru slíbil postupnou denuklearizaci Korejského poloostrova výměnou za bezpečnostní záruky. Žádná konkrétní opatření ale tehdy dohodnuta nebyla.

Šéf amerických zpravodajských služeb Coats ve své zprávě vyjádřil přesvědčení, že Severní Korea jedná o krocích vedoucích k částečnému jadernému odzbrojení, jen aby dosáhla klíčových ústupků ze strany USA a světa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video