(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Vlajky pro Trumpovu volební kampaň podraží kvůli clům, vyrábějí se v Číně

  • 108
Čínská továrna už vyrábí tisíce vlajek pro kampaň prezidenta Donalda Trumpa v roce 2020. Jeho voličům by se však vlaječky s nápisem „Zachovejme Ameriku skvělou“ mohly dost prodražit. A to kvůli obchodní válce s Čínou, kterou paradoxně začal sám Trump.

Britský The Independent  poukázal na to, jak se cla uvalená Trumpem na zboží, které USA dovážejí z Číny, dotknou i jeho vlastní kampaně v roce 2020, kdy se pokusí obhájit prezidentské křeslo. Jeho voliči by si tak za vlajky mohli připlatit. 

Nicméně čínská továrna Jiahao Flag, jež sídlí ve východní Číně, zaznamenala neobvyklý nárůst výroby těchto vlajek předtím, než uvedená cla vešla v platnost. 

„Připravují se dopředu. Využívají zkrátka toho, že nové tarify cel ještě nevešly v platnost,“ uvedl manažer Jiahao Flag  Yao Yuanyuan agentuře Reuters.

 
„Pokud bude (Trump) nadále trvat na zvyšování těchto tarifů, jak tomu bylo doposud, anebo bude dál souhlasit s těmi, kteří jsou namířeny proti Číně, pak rozhodně  nebudu moct akceptovat další objednávky,“ dodal.

Mám v úmyslu znovu kandidovat v roce 2020, prohlásil Trump v Británii

Počínání Donalda Trumpa by mohlo způsobit nárůst cen čínského zboží v USA. Ironie je, že se mu tak prodraží i jeho vlastní prezidentská kampaň v roce 2020. Východočínská továrna pro jeho kampaň vyrobila již přes 90 000 vlajek a praporků. Ve srovnání s předešlými prezidentskými kampaněmi v USA se jedná o poměrně vysoké číslo. 

Trumpova politika stojí na hesle „nakupujme u Američanů a najímejme Američany“, kterým se snaží přimět společnosti, aby vyráběly americké zboží v Americe. Ovšem – kdo by při ceně jeden dolar za vlajku v Číně nenakupoval?

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video