Tropická bouře uvěznila i Čechy

  • 11
Tropická bouře Jeanne udeřila na Dominikánskou republiku. Zabila deset lidí. V největším rekreačním středisku na ostrově je od pátečního večera bez spojení i skupina českých turistů. Podle majitele cestovní kanceláře, která jejich cestu zajišťuje, jsou v pořádku.

Nyní se zajišťuje přeprava Čechů do hlavního města Santo Dominga. Kvůli neprůjezdným silnicím pro ně zřejmě budou muset přiletět malá letadla.

Než bouře Jeanne zeslábla, stačila strhnout v Dominikánské republice strhnout stovky domů a přinutila přes dvacet tisíc lidí opustit domovy. Bouřkové deště vzedmuly řeky a voda vylitá z jejich břehů zaplavila níže položené oblasti země.

Asi 1500 obyvatel města Ramon Santana na východě země odřízla bouře od světa. Vojenské vrtulníky vyslané na pomoc městu neměly kde přistát, ale lidé se vyšplhali na střechy nebo na stromy. K záchraně obyvatel mají být vyslány rovněž vojenské čluny.

Na poloostrově Samana prudký vítr strhl střechy z hotelů a vyvrátil mnoho stromů. "Všechny naše pokoje jsou zničeny," bědoval jeden z hoteliérů v letovisku Las Terrenas Enrique Jacque.

Jeanne teď míří k Bahamským ostrovům. Panují obavy, že větrná smršť opět zesílí, nyní dosahuje vítr rychlosti kolem osmdesáti kilometrů v hodině. Ještě před příchodem nad Dominikánskou republika zabila Jeanne dva lidi v Portoriku. - více zde

Meteorologové oznámili, že nad Atlantikem se zformovala další tropická bouře Karl. Zatím je daleko od obydlených oblastí. Větrná smršť dosahuje rychlosti zhruba 140 kilometrů.

Mladík z vesnice Qayacanes v Dominikánské republice prochází kolem palem vyvrácených větrem během tropické bouře Jeanne. (17. září 2004)

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video