ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Za 16 let starou čtyřnásobnou vraždu popravili v Japonsku Číňana, oběsili ho

  • 84
V Japonsku oběsili čtyřicetiletého Číňana, který byl odsouzený k smrti za vraždu čtyřčlenné rodiny z roku 2003. Podle agentury Reuters se jednalo o první popravu cizince od roku 2007, kdy se v asijské zemi začaly zveřejňovat podrobnosti k vykonaným rozsudkům. Jde o třetí popravu v Japonsku za letošní rok.

„Odsouzený na smrt Wej Wej byl popraven ráno,“ oznámila na tiskové konferenci japonská ministryně spravedlnosti Masako Moriová. Předtím, než v pondělí podepsala příslušný rozkaz, si prý záležitost „důkladně“ promyslela. Od roku 2012, kdy se k moci vrátil premiér Šinzó Abe, jde o 39. popravu.

Vězeň unikl v USA o vlásek trestu smrti, ze soudce se vyklubal antisemita

Oběšený Číňan dostal trest smrti za 16 let starou vraždu rodičů a jejich dvou dětí ve městě Fukuoka. Na činu se tehdy podíleli ještě dva jeho krajané, kteří ale japonským vyšetřovatelům uprchli a byli následně zatčeni v Číně. 

Jeden z kompliců byl podle japonských médií ve své vlasti popraven v roce 2005, druhý údajně dostal doživotí. Wej Wej vinu přiznal, popíral však, že by byl hlavním strůjcem čtyřnásobné vraždy.

Loni popravilo Japonsko 15 lidí, letos tři

Japonsko a Spojené státy jsou jedinými dvěma zeměmi skupiny G7, kde mohou být lidé odsouzeni k smrti. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že velká většina Japonců tuto praxi podporuje. 

Podle agentury Reuters aktuálně ve zvláštních odděleních japonských věznic čeká na smrt na 120 osob, kterým soudy vyměřily nejvyšší trest.

Wej Wej se stal třetím vězněm, který byl letos v Japonsku oběšen. Loni zažila země 15 poprav, což je nejvyšší číslo za více než deset let. Popraveno bylo mimo jiných 13 bývalých členů sekty Óm šinrikjó, která v březnu 1995 provedla plynový útok v tokijském metru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video