Premiér Mirek Topolánek a vysoký komisař zvláštní ekonomické zóny v Akabě Husní abú Gheida.

Premiér Mirek Topolánek a vysoký komisař zvláštní ekonomické zóny v Akabě Husní abú Gheida. | foto: Milan Syruček, ČTK

Topolánek hledal v Jordánsku „zlato v písku“

  • 17
Od zvláštního zpravodaje MF DNES - Za čtyři hodiny a třináct minut musel uletět Mirek Topolánek v sobotu z Prahy do Akaby u Rudého moře 3 346 kilometrů, aby se stal vůbec prvním českým premiérem, který kdy navštívil Jordánsko.

A mohl hledat společně s podnikateli v zemi, kde údajně není skoro nic, "nanthur al-rimál dhaban". Z arabštiny přeloženo "jak proměnit písek ve zlato".

Jak to v Jordánsku udělat? Například v jihojordánském přímořském městě Akaba, které bylo před lety ospalým sídlem, je dnes velká, zvláštní ekonomická zóna, která už přitáhla do nejrůznějších projektů kolem osmi miliard dolarů.

Její šéf Husní Abú Gheida sní i o tom, že by se v jeho zóně, která se zatím z poloviny orientuje na rozvoj turistiky, objevily i české peníze.

Naše firmy a politiky však v této zemi, která patří dlouhodobě k nejstabilnějším v celém arabském světě, láká něco jiného.

"Jordánsko je jednou ze zemí, která má obrovské problémy se zásobováním vodou. Takže nás zajímají projekty, které by to řešily, stejně jako dodávky technologií na odsolování vody. Tento stát potřebuje provést i důkladný geologický průzkum. V tom všem mohou uspět české firmy," myslí si premiér Mirek Topolánek.

Včera i o těchto věcech jednal s jordánským protějškem Nádirem Dahabím.

Jaderná spolupráce
Hovoří se dokonce velmi vážně o možnosti spolupráce s tímto královstvím i při rozvoji jaderné energetiky, což je v rozbouřené oblasti Blízkého východu věc poměrně citlivá. Avšak Jordánsko je v tomto směru zatím bezpečným státem.

I proto třeba Česká zbrojovka z Uherského Brodu prodává zbraně jak ozbrojeným silám v Jordánsku, v iráckém Kurdistánu, tak v Izraeli. "Plánujeme i společnou výrobu v Jordánsku," řekl včera MF DNES generální ředitel firmy Lubomír Kovařík.

Zbrojovka vyrobila pro jordánského krále Abdulláha II. jako dar loveckou pušku, kterou panovníkovi předal včera odpoledne v Ammánu premiér Topolánek. Měla pažbu z kanadského ořechu s unikátními rytinami. Zda to přinese další "zlato z jordánského písku", to se ještě uvidí. Zatím král slíbil, že by mohl přijet na návštěvu Prahy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video