Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čína zřizuje edukační centra pro Tibeťany, chce je odklonit od náboženství

  20:55
Čína se pokouší změnit myšlení Tibeťanů. Prostřednictvím rozsáhlých sociálních programů se je snaží přesvědčit, aby se odklonili od tradičních náboženských cest a přijali ideologii strany. K „reedukaci“ Tibeťanů slouží i vojensky organizovaná vyučovací centra, která kromě nových pracovních návyků mají Tibeťany naučit i „správnému myšlení“.
Náboženský život v Tibetu. (1.ledna 2020)

Náboženský život v Tibetu. (1.ledna 2020) | foto: Profimedia.cz

Karl Marx považoval náboženství za opium lidstva. Negativní postoj otce komunismu ke spirituálním záležitostem silně rezonuje u čínských stranických pohlavárů v Tibetu, kde náboženství po staletí hrálo silnou společenskou roli.

„Tibet má některé špatné staré návyky, především kvůli negativnímu vlivu náboženství, které zdůrazňuje posmrtný život a oslabuje nutkání usilovat o štěstí v současném životě,“ tvrdí Če Dhala, předseda tibetské autonomní oblasti. Čínská komunistická strana si za svůj cíl vytkla eliminaci „škodlivého vlivu“ tibetského náboženství, které činí lidi „pasivními“.

Činí tak v rámci masivních dotačních programů na vymýcení chudoby. Komunističtí představitelé požadují od příjemců materiální pomoci, aby projevili vděčnost straně a naopak přestali projevovat zbožnou oddanost buddhistickým bódhisattvům či bohům tradičního náboženství zvaného Bön.

Hlava vesnice Caiqutang Dekji Paldron například vyzývá chudé domácnosti, které od vlády dostaly příspěvky na bydlení, aby ve svých domovech nezřizovali zvláštní rodinný pokoj pro uctívání Buddhy, protože by se jednalo o pokrytectví. Další funkcionáři varují, že kvůli prostoru vymezenému pro Buddhu musí chlapci a děvčata spát v jednom pokoji, což „není ideální pro zdravý vývoj žádného dítěte“, cituje agentura Reuters jednoho z nich.

Někteří obyvatelé tvrdí, že strana má jejich bezmeznou loajalitu. „Tento dům je možný díky dobré vládní politice. Moje srdce je celé se stranou, ani trochu s náboženstvím,“ řekl farmář Dzekjid, jehož rodina byla představena skupině reportérů na vládou organizované prohlídce Tibetu, oblasti, kam je za normálních okolností zakázán přístup zahraničním novinářům.

Život v lágru. Čína na Ujgurech testuje velkého bratra budoucnosti

Regionální vláda zřídila pro „změnu zastaralého myšlení pracovníků“ a jako ochranu proti „negativnímu vlivu náboženství“ centra odborného vzdělávání. Jejich primárním účelem je připravit Tibeťany na pracovní pozice v státem vlastněných podnicích, důležitou součástí je ale i „politická edukace“. Podle vládní zprávy za rok 2019 centry prošlo 571 000 členů původně tradičně farmářských a pasteveckých komunit.

„Před deseti lety mezi sebou vesničané soutěžili o to, kdo více přispěje chrámům. Nyní soutěží o to, čí syn nebo dcera má stabilní vládní zaměstnání nebo kdo vlastní auto, “ pochvaluje si změnu tibetské perspektivy Karma Tenpa, náměstek ministra propagandy pro Tibetskou autonomní oblast.

Výzkumník Adrian Zenz z organizace Jamestown Foundation tvrdí, že centra připomínají nechvalně proslulé reedukační tábory pro Ujgury v čínské provincii Sin-ťiang. Přiznává nicméně, že někteří Tibeťané centra navštěvují dobrovolně. Podle Zenze jsou centra „nejsilnější, nejjasnější a nejcílenější útok na tradiční tibetské živobytí, jaký jsme viděli od kulturní revoluce“.

1. dubna 2016

Počínšťování tibetského náboženství

Navzdory veškerému protináboženskému étosu Čína umožňuje Tibeťanům, aby praktikovali svou víru. Má však několik podmínek. Čínský prezident opakovaně vyzývá k počínštění (sinizaci) tibetského buddhismu a jeho „adaptaci (na principy) socialistické společnosti“.

Lidskoprávní skupiny i tibetská exilová vláda odmítají pokusy o počínštění tibetského náboženství jako porušování práv Tibeťanů na svobodu vyznání. Podle nich se jedná o špatně skrývaný pokus kontrolovat tibetské obyvatele. Obviňují Peking z „kulturní genocidy“.

„Úsilí čínské vlády donutit Tibeťany změnit svůj způsob života na ten, který vláda schvaluje, je porušením jejich základních lidských práv, včetně svobody myšlení a vyznání,“ říká Maya Wang z organizace Human Rights Watch.

Zmizel v šesti letech. Žije ještě unesený pančhenláma čtvrtstoletí poté?

Buddhističtí mniši musí navštěvovat politické kurzy, kde se učí „socialistickým hodnotám“. Kláštery jsou přizpůsobovány čínskému architektonickému a uměleckému stylu. Čína též jmenovala vlastního pančhenlamu, po dalajlamovi druhého nejvýše postaveného z lamů.

Ráda by měla pod kontrolou i nástupnický proces při výběru nového dalajlamy. Toho současného, jemuž je 85 let, obviňuje ze „separatismu“. Po neúspěšném povstání proti čínské nadvládě dalajlama od roku 1959 pobývá v exilu v Indii. Čína vojensky obsadila Tibet v roce 1950.

Dalajlama je přesvědčen, že nikdo by nevěřil Čínou jmenovanému nástupci. Tibeťané se přesto obávají, že pokud exilová vláda zvolí jednoho nástupce a Čína jiného, dojde k schizmatu uvnitř tibetského buddhismu.

Američtí poslanci schválili zákon, který deklaruje právo Tibeťanů vybrat si svého duchovního vůdce a umožňuje Spojeným státům zavést sankce proti čínským činitelům, kteří by se snažili narušit nástupnictví dalajlamy. Čína zákon odsoudila jako vměšování svých vnitřních záležitostí. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...