Riziko smrti si vypočítávají lidé po padesátce. Ilustrační foto

Riziko smrti si vypočítávají lidé po padesátce. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Test počítá americkým seniorům, kdy umřou

  • 7
Tohle není společenská hra, nýbrž test, v němž bude každý zaručeně usilovat o ten nejlepší výsledek. Na první pohled vypadá dotazník sestavený specialisty z nemocnice pro veterány v San Fracisku podezřele: jen dvanáct otázek a přitom dalekosáhlé závěry.

Hodnotitele nezajímá, co dotyčný jí, případně na co zemřeli rodiče, nýbrž jestli dokáže přestěhovat křeslo v obýváku. Přesto vědci trvají na tom, že přesnost testu je 81 procent.

Vycházejí z podrobných dat sesbíraných během průzkumu z roku 1998, jehož se zúčastnilo téměř 12 tisíc Američanů nad 50 let. Není těžké vydedukovat, že mnozí z dotazovaných už nežijí.

Odborníci se soustředili na ty charakteristiky, které se zdály, že předpoví jejich úmrtí v prvních čtyřech letech. Výsledných 12 otázek tedy odpovídá dvanácti hlavním rizikovým faktorům.

Z letmého pohledu do dotazníku je patrné, že rizikem je už jen to, že se někdo narodí jako muž.

Autoři průzkumu se netají tím, že chtějí pomoci především zdravotním pojišťovnám, které zvýhodňují nejúspěšnější lékařské ústavy. Některé však podvádějí a přijímají hlavně perspektivní pacienty.

Test by měl jejich počínání odhalit. A pokud někoho vyděsí jeho výsledek? Nemá panikařit, ale jít se poradit s lékařem. A jako poslední útěcha je tu ještě ona statistická chyba ve výši 19 procent.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video