Při tajfunu Hagibis zemřelo 35 lidí, u pobřeží Japonska se potopila loď

  • 2
Nejméně 35 mrtvých, asi stovka zraněných a 17 pohřešovaných. Taková je bilance ničivého tajfunu Hagibis, který se v sobotu přehnal přes japonské ostrovy. Čísla přinesla agentura Kjódó. U pobřeží Japonska se potopila nákladní loď, na její palubě zemřeli tři námořníci. Obavy úřadů vyvolává stav jaderné elektrárny Fukušima. Tajfun ostrovy v neděli opustil.

Desetitisíce domácností dál zůstávají bez elektřiny, evakuace postihla asi 6 miliónů lidí. „Nasadíme všechny síly, abychom co nejdřív obnovili dodávku proudu a vody a zajistili veřejnou dopravu. Žádáme obyvatelstvo, aby se vyvarovalo oblastí se sesuvy půdy,“ citovala prohlášení premiéra Šinzóa Abeho televize NHK. Způsobené škody podle vládních zdrojů zatím nelze odhadnout.

Letiště a vysokorychlostní tratě obnovují provoz.

Obavy japonských úřadů vyvolává stav jaderné elektrárny ve Fukušimě, kterou před osmi lety těžce poškodilo zemětřesení a následná přívalová vlna tsunami. Bezpečnostní systémy elektrárny podle NHK vydaly během řádění tajfunu Hagibis jedenáct signálů o úniku radioaktivní vody. Zatím nebylo zjištěno, zda unikla do oceánu.

Nákladní loď registrovaná na Panamě byla v neděli nalezena potopená na pobřeží. Japonské úřady agentuře Reuters řekly, že spojení s lodí se ztratilo už v sobotu, tedy v době, kdy tajfun Hagibis udeřil.

Pět členů posádky podle listu Yomiuri zemřelo, zbylých sedm námořníků pobřežní stráž zachránila. Posádku tvořili muži z Číny, Vietnamu a Myanmaru. Loď kotvila na japonském pobřeží u města Kawasaki.

Tajfun Hagibis je označován za nejsilnější v oblasti za posledních 60 let. Navíc udeřil v době, kdy země pořádá světový šampionát v ragby, zápasy musely být kvůli počasí rušeny. Některé týmy se zapojily do likvidace následků tajfunu.

Zachraňovaná žena vypadla z helikoptéry, další lidi smetla vlna

Ve městě Kawagoe severně od Tokia museli záchranáři vyprošťovat lidi uvězněné v domově pro seniory. Sedmdesátiletá žena vypadla z helikoptéry, když ji záchranáři převáželi ze zatopeného místa, uvedla BBC. Pád seniorka nepřežila.

Nejsilnější tajfun za posledních 60 let zasáhl Japonsko, zemřelo 19 lidí

V prefektuře Gunma zahynuli čtyři lidé v troskách domu, který smetla záplavová vlna. Ve městě Kawasaki jihozápadně od Tokia se šedesátiletý muž utopil ve vlastním bytě zaplaveném vodou.

Tajfun doprovázel vítr o rychlosti 180 kilometrů v hodině, postiženou oblast zároveň zasáhlo zemětřesení o síle 5,7 stupně a silné deště, které rozvodnily řeky. Lidi z jejich zaplavených příbytků zachraňovaly helikoptéry. V nejpostiženějších místech zasahuje armáda.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video