Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muž z New Hampshire neměl auto ani nábytek, ale odkázal městu miliony

  20:28
Geoffrey Holt, žijící ve státě New Hampshire, byl nenápadný a prostý správce parku s mobilními domy v městečku Hinsdale. Jeho život nebyl na první pohled nikterak zvláštní – ale po jeho úmrtí se odkrylo tajemství, o kterém téměř nikdo nevěděl. Městu svými miliony dolarů přispěje k rozvoji na pěknou řádku let.
Holt měl po mrtvici problémy s pohyblivostí a chyběla mu jízda se zahradním...

Holt měl po mrtvici problémy s pohyblivostí a chyběla mu jízda se zahradním traktorem. | foto: AP

Když chodil Holt po městě, obyvatelé ho vídali v obnošeném oblečení. Po městě se dopravoval na zahradním traktoru, jezdíval do prodejny se smíšeným zbožím, parkoval u hlavní silnice, četl si noviny a nebo pozoroval projíždějící auta.

Příležitostně pomáhal také lidem z parku s přívěsy. Město ale opouštěl jen zřídka. Přestože učil v autoškole středoškoláky, řízení auta se sám vzdal. Místo toho se totiž rozhodl pro jízdní kolo a nakonec pro zahradní traktor.

Jeho mobilní dům v parku působil skoro neobydleně, jelikož byl po většinu času bez nábytku, bez televize a také bez počítače. „Zdálo se, že má, co chce, moc toho ale nepotřeboval,“ řekl agentuře AP Edwin „Smokey“ Smith, Holtův přítel a bývalý zaměstnavatel.

Utajené bohatství

Na začátku tohoto roku Holt zemřel. Až po jeho úmrtí se zjistilo, že během svého života žil s tajemstvím, které téměř nikomu neprozradil. Byl totiž multimilionář. A co víc, všechno rozdal komunitě se 4 200 obyvateli. V jeho závěti totiž byly stručné instrukce: 3,8 milionu dolarů městu Hinsdale ve prospěch komunity v oblasti vzdělávání, zdravotnictví, rekreace a kultury.

„Myslím, že nikdo netušil, že je tak úspěšný,“ řekl Steve Diorio, předseda městské rady, který na Holta občas mával z auta. „Vím, že neměl moc rodinných příslušníků, ale přesto, to odkázat městu, ve kterém žil, ... Je to obrovský dar,“ dodal.

Peníze totiž tomuto městečku na řece Connecticut, sevřenému mezi Vermontem a Massachusetts s bohatými možnostmi turistiky a rybaření a malými podniky, mohly hodně pomoci.

Městečko je pojmenované po Ebenezeru Hinsdaleovi, důstojníkovi z francouzských a indiánských válek, který zde postavil pevnost a mlýn. Kromě Hinsdaleova domu postaveného v roce 1759 se ve městě nachází také nejstarší nepřetržitě fungující pošta v zemi, jejíž počátky sahají do roku 1816.

Texasanka vysoudila na expříteli miliardu dolarů. Mstil se jí pornem

Od září, kdy byli místní představitelé informováni o penězích, se nekonalo žádné oficiální setkání, na kterém by se diskutovalo o možnostech jejich využití. Někteří obyvatelé navrhovali modernizaci radničních hodin, obnovu budov, možná i nákup nového stroje na sčítání hlasů na počest Holta, který si vždy dával pozor, aby volil. Další možností je zřízení online kurzu pro řidiče.

Organizace by mohly žádat o granty prostřednictvím svěřeneckého fondu New Hampshire Charitable Foundation a čerpat z úroků, a to zhruba 150 000 dolarů ročně. Hinsdale však „využije ponechané peníze velmi úsporně, stejně jako to udělal pan Holt,“ uvedla Kathryn Lynchová, správkyně města.

Sběratel autíček i knih

Holtův přítel a bývalý státní zákonodárce Smith, který se stal vykonavatelem Holtovy pozůstalosti, se o jeho majetku dozvěděl až v posledních letech.

O svém příteli, který zemřel v červnu ve věku 82 let, věděl, že měl rozmanité zájmy. Sbíral například stovky modelů autíček a vlakových souprav, které zaplnily jeho pokoje, zakrývaly gauč a přesahovaly až do kůlny. Sbíral také knihy o historii, mezi jeho oblíbená témata patřil Henry Ford a druhá světová válka. Holt měl také rozsáhlou sbírku gramofonových desek, včetně Händelových a Mozartových.

Smith také věděl, že Holt, který na začátku života pracoval jako vedoucí výroby v obilném mlýně, který byl uzavřen v nedalekém Brattleboro ve Vermontu, své peníze systematicky investoval. Jedna z jeho prvních investic do podílového fondu byla do komunikací, a to ještě před mobilními telefony.

Jednou se pak Smithovi svěřil, že jeho investice si vedou lépe, než kdy očekával, a nebyl si jistý, co s penězi dělat. Smith mu navrhl, aby myslel na město. „Byl jsem trochu zaražený, když jsem zjistil, že to všechno šlo městu,“ přiznal pak ovšem Smith.

Vzdělaná rodina

Holtova sestra, 81letá Alison Holtová z Laguna Woods v Kalifornii, uvedla, že věděla, že její bratr investoval. Neplýtvání penězi a investování totiž měli v rodině: vedl je k tomu jejich otec.

S bratrem vyrůstala ve Springfieldu ve státě Massachusetts. Jejich otec Lee Holt vyučoval angličtinu a světovou literaturu na American International College. Jejich matka, Margaret Holtová, měla za otce shakespearovského učence. Podle nekrologu byla umělkyní, která „vstřebala hodnoty kvakerské Společnosti přátel“.

„Geoffrey měl poruchu učení. Měl dyslexii,“ řekla. „V určitých ohledech byl velmi chytrý. Pokud šlo o psaní nebo pravopis, byl ztracený případ. A můj otec byl profesor. Takže si myslím, že Geoff měl pocit, že tátu zklamal. Ale možná, že ukládání všech těch peněz byl způsob, jak mu konkurovat.“

Oba rodiče byli míroví aktivisté, kteří se nakonec přestěhovali do Amherstu a účastnili se týdenní městské vigilie, která se zabývala místními i globálními otázkami míru a spravedlnosti.

Američan 30 let tajil matčinu smrt. Její penze mu vynesla statisíce dolarů

Jejich děti byly vzdělané. Geoffrey chodil do internátních škol a navštěvoval bývalou Marlboro College ve Vermontu, kde si studenti sami navrhovali studijní plány. Maturoval v roce 1963, sloužil u amerického námořnictva a v roce 1968 získal magisterský titul na vysoké škole, kde jeho otec učil. Kromě autoškoly krátce vyučoval společenské vědy na střední škole Thayer High School ve Winchesteru ve státě New Hampshire, než dostal práci v továrně.

Alison vzpomíná, jak jim otec před spaním četl ruské romány. Geoffrey si dokázal zapamatovat dlouhá jména všech postav, které v románu byly. Podle Alison si tak její bratr zřejmě vypůjčil stránku z vlastní výchovy, která byla přísná a skromná. Jeho rodiče měli zeleninovou zahrádku, udržovali v domě nízkou teplotu a přijímali darované oblečení pro své děti od kamaráda.

Podle ní tak Geoffrey nepotřeboval ke štěstí mnoho, nechtěl na sebe upozorňovat a možná se bál stěhování. Jednou odmítl povýšení ve mlýně, které by vyžadovalo, aby se přestěhoval. „Vždycky mi říkal, že jeho hlavním cílem v životě bylo, aby si nikdo ničeho nevšiml,“ řekla a dodala, že říkával „jinak by se člověk mohl dostat do problémů“.

Skromný život

O penězích spolu moc nemluvili, i když se jí často ptal, jestli něco nepotřebuje. „Je mi prostě hrozně líto, že si nedopřál trochu víc,“ řekla. Ale nikdy si podle ní nestěžoval. Jako mladý muž byl krátce ženatý a rozvedený. Po letech se sblížil s jednou ženou z mobilního parku a přestěhoval se k ní. Zemřela v roce 2017. Alison ani Geoffrey neměli žádné děti.

Holt před několika lety prodělal mrtvici a spolupracoval s terapeutem Jimem Ferrym. Ten ho popsal jako přemýšlivého, intelektuálního a jemného muže, kterému se ale nechtělo jít akademickou cestou, kterou se vydali členové jeho rodiny.

Holt měl po mrtvici problémy s pohyblivostí a chyběla mu jízda se zahradním traktorem. „Myslím, že pro Geoffa bylo sekání trávy relaxací, byl to pro něj způsob, jak se spojit s přírodou,“ řekl Ferry. „Myslím, že to vnímal jako službu lidem, na kterých mu záleželo. A to byli lidé v parku s přívěsy, které měl myslím opravdu rád, protože to nebyli nijak nóbl lidé.“

Obyvatelé doufají, že si městečku Hinsdale díky tomuto daru všimne o něco více lidí. „Je to vlastně zapomenutý kout v New Hampshire,“ řekla Ann Diorio, členka místní plánovací rady. „Tak snad se díky tomu trochu dostane na mapu.“

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...