Izraelský premiér Olmert se zdraví s egyptským prezidentem Mubarakem. Vpravo syrský prezident Asad. (14. července 2008)

Izraelský premiér Olmert se zdraví s egyptským prezidentem Mubarakem. Vpravo syrský prezident Asad. (14. července 2008) | foto: Reuters

Syrský prezident na přehlídce rozhněval veterány i ochránce práv

  • 16
Pětatřicet světových politiků přihlíželo spolu s francouzským prezidentem Sarkozym vojenské přehlídce, která se konala v Paříži u příležitosti Dne Bastily. Byl tu i šéf OSN Pan Ki-mun či německá kancléřka Merkelová. Největší rozruch ale způsobil Bašár Asad, prezident Sýrie. Vyvolal protesty i zvědavost médií.

Asad se o víkendu spolu s dalšími lídry zúčastnil ve francouzské metropoli summitu, na němž pod Sarkozyho taktovkou vznikla Unie pro Středomoří. - čtěte V Paříži vznikla Unie pro Středomoří, připojilo se i Česko

A zůstal i na pondělní vojenskou parádu. Francouzi dnes slaví velký svátek, výročí pádu Bastily z roku 1789.

Asadova přítomnost leckoho popudila. Například veterány, kteří Sýrii podezírají z účasti na masakru v Libanonu v roce 1983. Bomba tehdy zabila 58 francouzských vojáků.

Účast syrského prezidenta na přehlídce odsoudily i lidskoprávní skupiny. Například Reportéři bez hranic řekli, že policie zatkla osm jejich aktivistů, kteří stáli v první řadě auditoria. Strážci zákona zasáhli ve chvíli, kdy aktivisté rozvinuli transparent s nápisem označujícím Asada za predátora. "Důvody těchto zatčení jsou bohužel jasné. Chtěli se prostě vyhnout jakýmkoli potížím," řekl mluvčí skupiny Benoit Hervieu.

Ruku s Olmertem si nepodal
V souvislosti se syrským prezidentem se také čekalo, zda a jak proběhne případný kontakt s izraelským premiérem Ehudem Olmertem.

Včera Olmert a Asad, jejichž země jsou od roku 1948 ve válečném stavu, vyjádřili vůli proměnit dosavadní nepřímé kontakty v přímé. A tak se na ně dnes zaměřili fotografové i kameramani v očekávání, zda politici předvedou nějaké smířlivé gesto.

Nepředvedli. Prošli asi dva metry od sebe, ve stejné vzdálenosti se také usadili, ale ruku si nepodali.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video