Americký novinář Taylor Luck pracuje pro The Jordan Times. Několik dní byl pohřešovaný.

Americký novinář Taylor Luck pracuje pro The Jordan Times. Několik dní byl pohřešovaný. | foto: Profimedia.cz

Syrské úřady propustily zatčené americké novináře

  • 4
Dva američtí novináři, které před několika dny zatkly syrské úřady, byli propuštěni. Holli Chmelaová a Taylor Luck, kteří údajně vstoupili na území Sýrie bez víz, jsou v bezpečí na americké ambasádě v Damašku.

Sedmadvacetiletá Holli Chmelaová a o čtyři roky mladší Taylor Luck byli pohřešováni několik dní. Devětadvacátého září vyrazili z Ammánu v Jordánsku, kde pracují, na výlet do Libanonu. O den později se vypravili z Bejrútu na sever do Tripolisu. Poté měla dvojice v plánu odjet přes Sýrii zpět do Ammánu.

Holli Chmelaová"V práci se měli hlásit 4. října," uvedl zástupce americké ambasády v Ammánu. Od 1. října o nich ale nikdo neslyšel. Ve stejný den také použil mladý novinář naposledy svou kreditní kartu, uvedla televize CNN.  

Libanonská média spekulovala, že se oba novináři mohli stát obětí únosu. Syrské ministerstvo zahraničí však uvedlo, že se oba dostali přes hranici na severu Libanonu do Sýrie. Úřady je poté zadržely, protože jim chyběla příslušná víza.

"Bezpečnostní složky je vyslechly, aby zjistily, jak se dostali do země bez víz," uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení. Slíbilo také, že po skončení procedur je policie pustí. Ve čtvrtek večer je úřady skutečně propustily. Dvojice pak dorazila k americkému velvyslanectví do Damašku.

Podle pracovníků ambasády Spojených států jsou oba v pořádku. Luck i Chmelaová pracují v Ammánu pro anglicky píšící noviny The Jordan Times.

Zdroj: Mapy © Google

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video