Francouzský fotograf Remi Ochlik v Tunisku, kde zachytil začátek arabského jara.

Francouzský fotograf Remi Ochlik v Tunisku, kde zachytil začátek arabského jara. | foto: Reuters

Sýrie odmítá odpovědnost za smrt novinářů, osud raněných je nejasný

  • 72
Syrská vláda odmítla odpovědnost za smrt dvou západních novinářů, kteří zahynuli ve středu v Homsu. O jejich zraněných kolezích, kteří útok přežili, nejsou žádné zprávy. Západní organizace se přesto snaží zajistit jejich evakuaci.

Damašek odpovědnost za smrt americké novinářky Marie Colvinové a francouzského fotografa Rémiho Ochlika odmítl. Podle ministerstva
zahraničí byli oba v Homsu na vlastní odpovědnost.

"Odmítáme výroky, které svalují na Sýrii odpovědnost za smrt novinářů, kteří pronikli na naše území na svoje vlastní riziko. Ministerstvo zahraničí připomíná, že novináři musejí respektovat pravidla novinářské práce v Sýrii a vyhnout se podvodům při vstupech do země s cílem dostat se do zón, v nichž jsou potíže a které nejsou zabezpečeny," sdělilo ministerstvo v prohlášení, jež odvysílala televize.

Sýrie zahraničním novinářům víza vydává jen výjimečně a pokud jim umožní vstup, pak jen se schváleným doprovodem.

Osud zraněných novinářů je nejasný

Těla mrtvých novinářů zatím nebyla vydána a není znám osud ani několika jejich zraněných kolegů. Jednou z nich je Edith Bouvierová, která pracovala pro francouzský list Le Figaro. Utrpěla prý zlomeniny a potřebuje nutně chirurgický zákrok.

List je v kontaktu s Červeným křížem a usiluje o evakuaci své novinářky. O spojení se snaží také organizace Novináři bez hranic, ale kvůli silnému bombardování se prý nikdo v Homsu neodvažuje vylézt na střechu, aby mohl použít satelitní telefon.

Ráno byla slyšet z města palba hlavně ve čtvrtích Bábá Amr a Inšáát. "Jsou tam slyšet děsivé exploze. Bombardování je tím intenzivnější, čím víc projevů odsouzení (ze světa) přichází," sdělil jeden z místních bojovníků agentuře. S lidmi v bombardovaných zónách je prý nemožná jakákoli komunikace, na původních kontaktních adresách se nehlásí asi desítka spolubojovníků.

Reuters později oznámila, že do Homsu vjely tanky a jsou jižně od Bábá Amru. Podle opozice syrská armáda zachytila vysílací signál, který používala opozice.

Syrská vláda totálně selhává v ochraně civilistů

Mezinárodní společenství se zatím marně snaží přimět obě strany konfliktu k příměří, aby mohla být civilistům poskytnuta humanitární pomoc. V Bábá Amru je zablokováno několik tisíc lidí, kteří nemohou vyjít z domů.

Komise, která prováděla v Sýrii šetření pro Radu OSN pro lidská práva, ve čtvrtek konstatovala, že syrská vláda naprosto selhala při ochraně civilistů. Armáda se podle její zprávy dopouští zločinů proti lidskosti, když zabíjí civilisty a ostřeluje obytné čtvrti měst. Za násilím jsou podle ní i odpůrci režimu prezidenta Bašára Asada, ale v nesrovnatelně menší míře.

Homs leží na západě Sýrie

Homs leží na západě Sýrie

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video