Čínským novinářům se může o svobodě médií zatím jen zdát.

Čínským novinářům se může o svobodě médií zatím jen zdát. | foto: Reuters

Svoboda médií v Číně skončila. Novináři se ptají, co bude dál

  • 2
V Číně vypršela doba, po kterou měli zahraniční novináři od čínských úřadů povoleno svobodně informovat o dění v zemi. Volnější pravidla zavedla místní vláda v souvislosti s olympijskými hrami. Žurnalisté se nyní ptají, co bude dál. Peking totiž o nových pravidlech pro reportéry mlčí.

"Chápu, že to nyní chce každý vědět. O nových opatřeních vás budeme brzy informovat," řekl podle deníku Daily Telegraph k novým pravidlům mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang.

Volnější pravidla zavedla Čína v lednu. Reportéři zahraničních médií například nemuseli žádat místní úřady o povolení, když chtěli cestovat do některé z čínských provincií.

Zahraniční korespondenti nepodléhali tak přísným kontrolám a mohli podávat zprávy o tabuizovaných tématech, jakým je kupříkladu činnost disidentských hnutí. Při rozhovorech museli mít jen předchozí souhlas dotazovaného.

Tibet zůstal uzavřený
Některá omezení platila i během her. Po dubnových nepokojích v Tibetu zůstala tato autonomní čínská oblast pro novináře uzavřena. Podle zcela jiných pravidel ale fungovala domácí média. I v době olympiády zůstaly v zemi, kde je nejvíce uživatelů internetu na světě, některé stránky blokované. - přečtěte si Čína zakázala i internetové stránky s hudbou, začali ji stahovat olympionici

A to se nelíbí mezinárodní organizaci pro lidská práva Human Rights Watch. "Volnější pravidla by měla zůstat v platnosti a nově by měla platit i pro novináře z čínských médií," uvedla Sophie Richardson z organizace Human Rights Watch.

Skeptický je k prodloužení stávajících volnějších pravidel Daily Telegraph. V článku s titulkem Čína omezuje svobodu médií píše, že Čína v poslední době ještě zpřísnila cenzurní pravidla. Internetové kavárny v Pekingu podle listu musí fotografovat každého návštěvníka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video