Sture Bergwall, který byl obviněn z vražd a kanibalismu, je nevinný

Sture Bergwall, který byl obviněn z vražd a kanibalismu, je nevinný | foto: ČTK

Švédský „Hannibal Lecter“ je nevinný, kanibalismus přiznal nadopovaný

  • 10
Švéd, který byl před dvaceti lety obviněn ze sériových vražd a kanibalismu, byl ve středu zbaven posledního z celé řady obvinění. Ke svým činům se před lety doznal zdrogovaný pod nátlakem vyšetřovatelů. Odsouzen pak byl jen na základě svého doznání. Oběti údajně i snědl, čímž si vysloužil označení "Hannibal Lecter" podle kultovního thrilleru Mlčení jehňátek.

Před dvaceti lety se Sture Bergwall během policejního výslechu přiznal k hrůzným činům. Své oběti prý mrzačil, násilnil a poté jejich rozřezaná těla snědl. Nejmladší z obětí přitom měla být jen devítitelá dívenka, jejíž tělo nebylo nikdy nalezeno.

V sérii procesů, které začaly v roce 1994, byl Bergwall odsouzen z osmi vražd a zavřen v kriminalistické léčebně. Po dvaceti letech se však zjistilo, že Bergwall ve skutečnosti vrahem nebyl, své doznání k činům stáhl. Doznal se prý poté, co byl zdrogován vyšetřovateli, kteří už chtěli mít případ za sebou.

Později však své přiznání stáhl, což vedlo k zahájení nového soudního procesu. Ve středu bylo zvráceno i poslední obvinění, a to z vraždy a rozčtvrcení školáka před 37 lety, informoval zpravodajský web TheGuardian.com.

Je třeba umět si přiznat chybu

"To, že by byla nějaká osoba obviněna z osmi vražd a později byla prohlášena za nevinnou, je jedinečný případ ve švédských dějinách," přiznal žalobce Anders Perklev. "Případ je třeba hodnotit jako selhání justičního systému," dodal.

V případu prý neexistovaly proti Bergwallovi žádné důkazy, celý případ stál jen na jeho doznání. Bergwall tak ovšem učinil pod vlivem benzodiazepinů, které léta pobíral v psychiatrické léčebně. Ty se běžně používají například při léčbě depresí.

"Přesně to ukazuje, jak se může případ zvrhnout," vyjádřila se k případu švédská ministryně spravedlnosti Beatrice Ask. "Je to obrovský skandál a selhání systému," říká Bergwallův právník Thomas Osson. "Švédský právní systém dokázal, že má sílu přiznat si své vlastní chyby a opravit je," dodal však Osson.

Soud na začátku týdne vyhověl požadavku o nezávislé posouzení jeho duševního stavu. Bergwall může být podle Ossona propuštěn během dvou měsíců. Do té doby zůstane v psychiatrické léčebně, která byla jeho domovem posledních dvaadvaceti let. Jeho právník dodává, že od roku 2002 už žádné léky nepobírá.

Věděl jsem od začátku, že to neudělal, řekl otec oběti

Tomu, že je Bergwall nevinný, od začátku věřil dokonce i otec jedenáctiletého Johana Asplunda, který zmizel v roce 1980 a byl jednou z údajných Bergwallových obětí. Björn Asplund ve středu řekl, že nikdy nevěřil tomu, že by "Thomas Quick" jeho syna nebo kohokoli jiného zabil. "Byl jsem o tom přesvědčen od té doby, kdy jsem ho poprvé uviděl," přiznal se Asplund. "Skuteční vrazi se volně pohybují v naší společnosti a to všechno kvůli cirkusu kolem Thomase Quicka," dodal.

Asplundův syn je pohřešovaný už příliš dlouho na to, aby se mohlo obnovit vyšetřování jeho zmizení. "Za smrt mého syna už nikdo souzen nebude, a proto chci, aby ministryně spravedlnosti nebo premiér alespoň předstoupili před lidi a omluvili se příbuzným všech obětí," říká Asplund.

"Nikdo není za činy zodpovědný, a to je hrozné," uvedla novinářka Jenny Küttimová, která už tři roky spolupracuje s dokumentaristou Hannesem Råstam na odhalení chyb justice. Z odhalení, které potvrzuje význam jejich práce, je spokojena. Ale dodává, že je třeba nezávislého zhodnocení případu. "Musíme prozkoumat psychiatrické oddělení, kde Bergwalla drželi, a vyslechnout všechny policisty a vyšetřovatele, kteří se vraždami zabývali. Jinak se z tohoto případu nemůžeme nikdy poučit," dodává Küttimová.

"Je to den radosti a zhodnocení," napsal třiašedesátiletý Bergwall ve středu na svůj blog.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video