Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrozí válka, vyděsil Švédy šéf armády. Protiruská paranoia, reagují v Moskvě

  16:08
Slova vrchního velitele švédské armády a švédského ministra civilní obrany z počátku týdne, že obyvatelé země se musejí mentálně připravit na možnou válku, vyvolala vlnu negativních reakcí. Podle opozice vláda lidi zbytečně znepokojila. Linky pomoci hlásí nárůst telefonátů od dětí a mladistvých, které prohlášení rozrušilo. Protiruská paranoia, zaznělo v reakci z Moskvy.
Vrchní velitel švédských ozbrojených sil Micael Bydén hovoří během národní...

Vrchní velitel švédských ozbrojených sil Micael Bydén hovoří během národní konference o společnosti a obraně ve švédském Salenu. (8. ledna 2024) | foto: Reuters

„Bezpečnostní situace je sice vážná, ale není to tak, že by válka byla za dveřmi,“ reagovala na varování expremiérka Magdalena Anderssonová. „Ale samozřejmě, pokud Rusko zvítězí ve válce na Ukrajině, existuje zřejmé riziko, že na řadě budou další země,“ připustila podle portálu Euractiv.

Kabinet podle Anderssonové selhal ve způsobu, jakým toto poselství předal obyvatelstvu. „Mnoho lidí je velmi znepokojeno. Proto je důležité, aby vláda navázala na probíhající komunikaci. Je to pro ni velká zodpovědnost,“ řekla.

Švédsko bude legitimní cíl, půjde na smrt za druhé, hrozil ruský ambasador

Švédský ministr civilní obrany Carl-Oskar Bohlin v neděli uvedl, že ve Švédsku by mohla být válka a lidé musí s takovou možností počítat. Následující den se k němu přidal i vrchní velitel švédské armády Micael Bydén. „Musíme si uvědomit, jak vážná tato situace skutečně je. Švédsko a jeho obyvatelé se musí mentálně připravit na válku,“ řekl.

Švédská organizace na ochranu práv dětí BRIS ve středu informovala, že ačkoli obvykle její linka pomoci nepřijímá hovory o možnosti války, tento týden zaznamenala nárůst znepokojených telefonátů od mladých lidí.

„Zaprvé je otázka, zda bude válka. Mnoho dětí se na nás obrací s dotazy, jak se připravit. ‚Mám někam jít, mám si jít koupit rádio na kliku?‘. Žijeme v nejisté době, která ovlivňuje mnoho dětí,“ řekl Magnus Jägerskog, generální tajemník BRIS. Podle něho byla rétorika švédské vlády příliš tvrdá.

„Ministr civilní obrany a šéf armády se na tato prohlášení připravovali, nebyl to žádný výkřik. Měli poskytnout také informace určené dětem, když přišli s takovou informací pro dospělé,“ řekla mluvčí BRIS Maja Dahlová.

Erdogan nepustí Švédsko do NATO levně. Nově chce konec kanadského embarga

Podle stanice BBC lze nicméně slova ministra civilní obrany a šéfa armády vnímat jako výzvu k probuzení společnosti. Po více než dvou stoletích neutrality je Švédsko pár kroků od vstupu do NATO – čeká jen na souhlas Turecka a Maďarska. Švédsko je zároveň jednou ze zemí, které cvičí ukrajinské piloty, a rovněž zvažuje vyslat na Ukrajinu moderní stíhačky Gripen.

„Mou ambicí není znepokojovat lidi, ale přimět je, aby se zamysleli nad svou vlastní situací a odpovědností,“ řekl Bydén. Připomněl, že poté, co do Severoatlantické aliance loni vstoupilo sousední Finsko, mu Rusko pohrozilo, že bude „prvním, kdo utrpí, pokud se napětí s Aliancí vyostří“.

Podobně zareagoval také Bohlin. „Mým cílem není, aby lidé strachy nespali, ale aby získali povědomí o tom, co se skutečně děje,“ prohlásil.

Zelenskyj ve Švédsku jednal o gripenech, země budou společně vyrábět obrněnce

Expert na obranu Oscar Jonsson BBC řekl, že varování švédských představitelů vyplývá z frustrace, že se pro budování civilní a vojenské obrany dělá příliš málo. „Čas je omezený a cílem bylo probudit agentury, jednotlivce a ministerstva. Švédské ozbrojené síly jsou neuvěřitelně kompetentní, ale rozsah není zdaleka takový. Poslední návrh zákona o obraně říká, že bychom měli zřídit 3,5 brigády, zatímco Ukrajina jich měla 28, když začala válka,“ podotkl.

Švédsko si chce dodat geopolitický význam, který nemá, zaznělo z Moskvy

Na slova o možnosti války zareagovali také v Moskvě. Ruský senátor Alexej Puškov v reakci uvedl, že Švédsko je jednou z předních evropských zemí, pokud jde o „protiruskou paranoiu“. „Ruské ponorky tam loví už mnoho let a pro některé se to stalo hlavním životním zaměstnáním,“ napsal ve středu.

Podle něj je Bydénovo varování před možnou válkou stejným „nesmyslem“, jaký Švédsko předkládá již mnoho let. „Zřejmě se tak snaží Švédsku dodat geopolitický význam, který nemá. Někdy se zdá, že někteří švédští vojáci i novináři o válce téměř sní. Zřejmě se nemohou uklidnit od porážky u Poltavy,“ dodal Puškov s odkazem na švédskou porážku u Poltavy v roce 1709, která znamenala rozhodující zlom v severní válce.

Analytik Oscar Jonsson ze Švédské univerzity obrany pro BBC uvedl, že válka je sice možná, ale musí se sejít několik faktorů. „Rusko by muselo ukončit válku na Ukrajině, jeho armáda by musela mít čas na obnovu a přezbrojení svých bojových sil a Evropa by musela ztratit vojenskou podporu USA. Všechny tyto faktory jsou v rámci možností,“ konstatoval.

Pokud budete napadeni, na pomoc vám nepřijdeme, varoval kdysi Trump Evropu

Jonssonova slova přichází poté, co eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton dal tento týden k dobru čtyři roky starou historku, jejíž hlavní postavou byl tehdejší americký prezident Donald Trump. Ten podle Bretona řekl šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové, že pokud bude Evropa pod útokem, Spojené státy jí za jeho vlády nikdy nepřijdou na pomoc. NATO údajně označil za mrtvé a chtěl, aby ho USA opustily.

Prezident USA z let 2017 až 2021 aktuálně vede kampaň s cílem vrátit se do Bílého domu a podle průzkumů míří za ziskem nominace Republikánské strany do listopadových voleb.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Studenti protestující v USA křičí hesla, kterým sami ani nerozumí, říká Klvaňa

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...