Extremisté v Malmö spálili korán, demonstranti pak házeli kameny na policii

  • 941
Ve městě Malmö na jihu Švédska v pátek pozdě večer propukly nepokoje, když tam pravicoví extremisté spálili korán. Podle policie přišlo proti extremistům protestovat více než 300 lidí, informuje agentura AP. Na protimuslimskou akci měl dorazit i dánský pravicový politik Rasmus Paludan, Švédsko mu však na dva roky zakázalo vstup do země.

Stoupenci krajní pravice v pátek odpoledne v Malmö u jedné ze čtvrtí, kde žijí hlavně migranti, spálili korán. Vše natočili a video pak zveřejnili na internetu. Policie pak zatkla tři lidi kvůli podezření z podněcování nenávisti vůči etnické skupině.

Výtržníci, kteří proti činu extremistů protestovali, zapalovali ohně a házeli různé předměty po policistech a záchranářích. Několik strážců zákona při tom utrpělo zranění, asi patnáct lidí policie zadržela.

Nenávistnou akci vůči islámu, kterou krajní pravice uspořádala v den muslimských pátečních modliteb, měl navštívit i dánský politik Rasmus Paludan. Ten v Dánsku vede protiimigrační stranu Tvrdá linie, uvádí stanice Deutsche Welle

Úřady mu však v příjezdu do Malmö zabránily a na dva roky mu zakázaly vstup do Švédska. Pro stanici DR to Paludan označil za absurdní a oznámil, že se proti rozhodnutí odvolá. Sám už jednu kopii Koránu zapálil, a to loni, když ji ještě předtím zabalil do slaniny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video