Ledovcový vrchol hory Kebnekaise kvůli extrémním teplotám rychle taje. | foto: Profimedia.cz

Švédský vrchol Kebnekaise se zmenšil už o 24 metrů, na vině je tání ledovce

  • 12
O další dva metry na výšku přišel vrchol švédské hory Kebnekaise v Laponsku. Mohou za to klimatické změny, kvůli nimž taje ledovec na jižní špičce. Od poloviny devadesátých let se vrchol „zmenšil“ o více než dvacet metrů. Jižní špici byl v roce 2019 kvůli globálnímu oteplování dokonce odebrán titul nejvyššího vrcholu Švédska.

Ledovcový vrchol hory Kebnekaise je posledním svého druhu ve Švédsku. Přestože byl do roku 2019 považován za nejvyšší vrchol této severské země, byl degradován na druhé místo poté, co třetina ledovce roztála. Nejvyšší je proto nyní severní špička, kde se žádný ledovec nenachází. 

Aktuálně podle vědců ze Stockholmské univerzity měří jižní vrchol nejméně od zahájení měření ve čtyřicátých letech minulého století. Z dat ze 14. srpna tohoto roku vyplývá, že se horalům na Kebnekaise naskytne výhled „jen“ z výšky 2 094,6 metrů nad mořem.

„Pokles vrcholu a změněný vzhled hory si vysvětlujeme hlavně rostoucími teplotami vzduchu, ale také měnícími se povětrnostními podmínkami, které ovlivňují, kde se v zimě hromadí sníh,“ uvádí vědci.

Data nejsou aktuální.

Data nejsou aktuální.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Masiv Kebnekaise leží ve švédském Laponsku, asi 150 kilometrů od polárního kruhu. Z vrcholu hory je viditelné území Švédska a sousedního Norska o rozloze 40 tisíc kilometrů čtverečních.

Má dva vrcholy, aktuálně je vyšší severní vrchol bez ledu s nadmořskou výškou 2 096,8 metrů nad mořem. Jižní vrchol měřil v polovině devadesátých let dvacátého století 2 118 metrů nad mořem.

Ve Skandinávii padají teplotní rekordy. Asi další náhoda, vtipkuje Greta

Ve Švédsku je podle statistik Švédského hydrometeorologického ústavu (SMHI) od konce 19. století do roku 2020 v průměru o 1,7 stupně Celsia tepleji. Celosvětový průměr je přitom oteplení o 0,8 stupňů. Rekordní teploty ve Skandinávii padaly i letos v létě.

2. srpna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video