Dvě exploze ve Švédsku si vyžádaly raněné, válka gangů nabírá na síle

  • 55
Dvě silné exploze otřásly v noci na úterý centrální částí Švédska, zranily tři lidi a poškodily několik domů. Švédský rozhlas uvedl, že výbuch ve městě Linköping souvisí s válkou gangů, která v posledních týdnech připravila v zemi o život několik lidí. Švédská vláda kvůli rostoucímu počtu násilností svolala na středu krizovou schůzku.

První exploze v pondělí večer otřásla stockholmským předměstím Hässelby; tři lidé byli se zraněními převezeni do nemocnice. Druhá exploze zasáhla o několik hodin později 175 kilometrů vzdálený Linköping, kde výbuch zcela strhl přední fasádu třípatrové budovy a rozptýlil trosky po přilehlém parkovišti.

Obyvatelé postižené oblasti byli evakuováni do nedalekého sportovního zařízení, sdělila policie. Zatčen zatím nebyl nikdo.

Švédsko trpí válkou gangů, její obětí se podle prokurátorky stal i 13letý chlapec

Podle švédského rozhlasu je exploze v Linköpingu dalším z řady násilných činů, které vypukly v důsledku sporu šestatřicetiletého švédsko-tureckého vůdce zločinecké sítě Foxtrot a jeho třiatřicetiletého bývalého spolupracovníka. Oba muži se podle všeho ukrývají v Turecku.

Středeční krizová schůzka, jíž se zúčastní i ministr spravedlnosti Gunnar Strömmer a ministr civilní obrany Carl-Oskar Bohlin, se má zabývat bezprostředními opatřením, jež by vedla k zastavení vlny násilí. „Přístup zločinců k výbušninám musí být znemožněn,“ řekl Bohlin listu Expressen.

Ve Švédsku se pobodali členové dětských gangů, čtyři jsou zranění

Švédská prokurátorka Lisa dos Santosová minulý týden uvedla, že třináctiletý chlapec, jehož tělo bylo nalezeno tento měsíc v lese na předměstí Stockholmu, se stal obětí války gangů.

Ve čtvrtek utrpělo při střelbě v baru v malém městem Sandviken, asi 160 kilometrů severozápadně od Stockholmu, zranění několik lidí, z nichž dva později zemřeli.

Od začátku letošního roku do poloviny září bylo ve Švédsku zaznamenáno 261 případů střelby, z nichž 34 bylo smrtelných a 71 lidí při nich utrpělo zranění, sdělily úřady.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video