Ve věku 87 let zemřel první vůdce nezávislého Běloruska Šuškevič. (10. ledna 2011) | foto: Profimedia.cz

Zemřel první vůdce nezávislého Běloruska a Lukašenkův odpůrce

  • 1
Ve věku 87 let zemřel v noci na středu první vůdce nezávislého Běloruska Stanislav Šuškevič. S odvoláním na jeho manželku o tom informovala běloruská rozhlasová stanice Euroradio. Příčinu smrti neuvedla. Šuškevič byl jedním ze signatářů takzvané bělověžské dohody, která ukončila existenci Sovětského svazu.

Šuškevič se v březnu nakazil koronavirem a 26. dubna ho kvůli následkům nemoci hospitalizovali na jednotce intenzivní péče, napsal ve středu ruský list Kommersant.

Stanislav Šuškevič stál v letech 1991 až 1994 v čele běloruského Nejvyššího sovětu (parlamentu), současně byl první hlavou nezávislého východoevropského státu.

V prosinci 1991 společně s prezidenty Ruska a Ukrajiny Borisem Jelcinem a Leonidem Kravčukem a dalšími politiky podepsal takzvanou bělověžskou dohodu o vytvoření Společenství nezávislých států (SNS), která po bezmála 69 letech ukončila existenci SSSR.

V prvních prezidentských volbách v roce 1994, které vyhrál současný prezident Alexandr Lukašenko, skončil Šuškevič na čtvrtém místě s přibližně deseti procenty hlasů, připomíná Kommersant. Šuškevič byl dlouholetým Lukašenkovým kritikem a odpůrcem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video