Iráčané během jednání o ústavě

Iráčané během jednání o ústavě - Vyjednávači jednají o podobě nové irácké ústavy. (27. srpna 2005) | foto: Reuters

Sunnité odmítli ústavu, přesto jde do referenda

  • 18
Vyjednávání o nové irácké ústavě je u konce. Prezident slavnostně oznámil, že jednání skončila. Vyjednávači sunnitů však později oznámili, že hlasovali proti dokumentu. Chtějí udělat vše pro to, aby ho obyvatelstvo v říjnovém referendu odmítlo.

"Nesouhlasili jsme s ústavou. Máme vůči ní stejné výhrady, jaké jsme měli od prvního dne," řekl agentuře Reuters Husajn Fallúdží. "Je to americká ústava a tu nebudeme akceptovat."

Svůj odpor chtějí sunnité vyjádřit kampaní, která by měla být zaměřena proti ústavě. referendum je naplánováno na polovinu října. "Věřím, že lidé řeknou ´americké´ ústavě NE."

"Budeme po Francouzích a Nizozemcích třetí, která neodsouhlasí ústavu," narážel Fallúdží na odmítnutí euroústavy ve Francii a v Nizozemí. Odpůrci vyzvali v prohlášení OSN a Ligu arabských států k zásahu.

S textem se seznámil i irácký parlament. Po zhruba 90minutovém zasedání se však poslanci rozešli, aniž by o dokumentu hlasovali.

Jednání byla zdlouhavá
Ústava měla být původně hotová už v polovině srpna, ale jednání komplikovala řada sporných bodů.

Sunnitům se například nelíbil zákaz "Saddámistické strany Baas a jejich symbolů". Právě sunnité byli během vlády Saddáma Husajna protežovaným etnikem, zatímco šíité byli utlačováni.

Sunnitští vyjednavači nesouhlasili také s preambulí, která Irák vymezila jako "federativní republiku". Sunnité se obávají, že by se země mohla rozpadnout a oni by přišli o zisky z bohatých nalezišť ropy na severu a jihu země.

Dalším sporným bodem byla formulace, že Irák je "částí islámského světa a jeho arabský lid je součástí arabského národa". To se nelíbilo Kurdům, kteří jsou vyznavači islámu, ale nejsou to Arabové.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video