Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Macron nevyloučil vyslání vojáků na Ukrajinu. Debata na summitu byla „vášnivá“

Francouzský prezident Emmanuel Macron připustil možnost poslat do války na Ukrajině vojenské jednotky. „Byly doby, kdy jsme si mysleli, že jim pošleme jen helmy a spacáky,“ poznamenal po skončení summitu o pomoci Kyjevu v Paříži s tím, že „vyloučit nelze nic“. Na setkání se probírala mimo jiné česká iniciativa nákupu munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii. Kromě Francie se k ní připojí mimo jiné i Nizozemsko.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Macaron, šup do uniformy a odjezd na vy’chod.

1 0
možnosti
DJ

D91a75v22i52d 76J78e86c83h

28. 2. 2024 12:41

Pokud Micron touží vidět Paříž srovnanou se zemí, tak ať to klidně udělá...

1 0
možnosti
SK

To zas bylo keců jak je EU jednotná a jak moc pomůže Ukrajině. Za dva roky války podpořili Ukrajinu 90 miliardami eur tj. 45 miliard ročně. Teď slíbili 50 miliard na 4 roky tj. 12,5 miliard ročně a říkají tomu prudký nárůst pomoci. Jsem zvědav zda EU splní těch 50 miliard. Lidé už mají hodně utažené opasky a ekonomiky států nerostou.

Šéfové EU se tedy vlastně shodly, že válka potrvá ještě 4 roky. A to i když tam vyšleme unijní vojáky?

1 1
možnosti
DT

To jste si tam toho hodně přibásnil. Macron nesměle uvažuje o specialistech mimo první linii a hlavně téma chce udržet v prostoru pro případ možných událostí.

EU je neskutečně jednotná a jak Rusové mají úspěchy, tak padají mnohé nezbouratelné zábrany. Třeba Macron po roce souhlasí s nákupem dělostřelecké munice mimo EU dle českého návrhu. Peníze přislíbilo minimálně Dánsko, Nizozemí, Kanada, předpokládejme, že do měsíce, dvou dorazí první tranše na Ukrajinu.

0 0
možnosti
IM

I43v57o 97M48a32c96h44a42r

27. 2. 2024 17:43

Macrone, když jsi takový hrdina a bojovník, přihlas se jako dobrovolník do ukrajinské armády.

3 6
možnosti
MB

A jak to vyřeší otázku, zda bychom tam měli vyslat profesionální vojáky?

1 0
možnosti
DT

Vrátím se ke konferenci v Mnichově před nekolika dny, 7. oběd o Ukrajině :-) . Vystoupil tam i náš prezident (https://youtu.be/JKNGqmOY9ao?t=463), popsal stav našeho návrhu na nákup munice mimo EU.

Paní Kallas měla poznámku, že jsme byli příliš optimističtí v roce 2023, nemali bychom být příliš pesimističtí v roce 2024.

Dále vystoupila paní Clinton(ová), která řekla, že jde o jednu válku, které jsme součástí, která obsahuje hlavní prostor i informační prostor a kybernetický prostor. Dále že Evropa je dobře, když zlepšuje svou schopnost bránit se a že otázka je komplexní, nejen munice dle pana Pavla, ale i zastavování lodí s dodávkami jinam, aby bylo možné je směrovat na Ukrajinu, hledání nových výrobních kapacit, a nejlépe domácí výroba na Ukrajině atd. ať už důvody původního nedodávání Ukrajině všeho byly jakékoliv. Více a rychleji. Kybernetickým prostorem rozumí nejen vojenský prostor, ale i prostor vlivu. Clinton vidí mimořádné a úspěšné úsilí Rusů ovlivňovat myslí tak, aby ovlivńovalo politická rozhodování, aby bylo pro vlády obtížné v Bulharsku stejně jako jinde přesvědčit obyvatelstvo. Ruský vliv probíhá po mnoho let v různých arénách, jednu takovou zná Clinton velmi dobře, Rusové mimoto ovlivňují Afriku, Asii, Latinskou Ameriku a my jsme bez odezvy. Většinou přes sociální media. Například Tik Tok ovlivnitelný čínskou vládou, 50:1 pro Rusko. Trumpa berte vážně, on míní, co říká, 2016 ho lidi nebrali vážně, proto pokračujte v Evropě v tom, co děláte.

Historik Snyder doplnil, tak že válka má silné dopady na Ameriku, Evropu i Asii, a přitom svobodný svět hájí jen jedna země. Ukrajina doplácí na tom, že byla ve svém odporu tak úspěšná, dali jsme málo a pozdě a Ukrajinci v tom dělají 10.000x více než kdokoliv jiný. Nedáme-li si za cíl vítězství, nemůžeme uspět, i když máme ekonomickou převahu, kterou nedokážeme promítnout na bojiště. Musíme pomoci Ukrajině, s Američany nebo bez nich.

no poslechněte si sami, youtube má kdyžtak automatický překlad do češtiny

4 2
možnosti
PH

Jako že by vojáci z civilizovaných zemí nasazovali životy na Ukrajině a bojeschopní ukrajinci by se flákali po Evropě? Poslat své občany do války na Ukrajině by bylo na dlouho poslední rozhodnutí vlády která by se o to pokusila.

9 2
možnosti
DT

Jak už nějakou dobu říkám, Evropa se za poslední dva měsíce rozpohybovala, že bude těžké ji i odklonit. zastavit se Rusům těžko podaří, no to uvidíme lde toho jaké notičky prorusové dostanou.

Macron nevím, zda usoudil, že vratkost jeho pozice u militantní částí veřejnosti je řešitelná tlakem na Rusko, ale vytvoření "koalice hlubokých úderů" je cestou, která může významně zkrátit válku. Macron to ví už dlouho, to zajímavé by bylo vědět, proč to nyní začal uskutečňovat. Výsledky bude zřetelné tak za půl roku takovýchto úderů.

Druhé překvapení od Macrona je souhlas s nákupem munice mimo EU. Neboli došlo ke změně rok trvající francouzské (o)pozice. Ukazuje se, jak důležité je neprásknout dveřma, a stále diskutovat a měnit zevnitř, platí to o jakékoliv otázce, i o migraci, má-li výsledek být dobrý.

Třetí podstatná událost je posun v rétorice, kdy zastánci strategie "vítězství Ukrajiny" sílí oproti zastáncům strategie "pomůžeme Ukrajině". Nejvíc se mi líbí strategie "zhroucení Ruska", ale to bych chtěl příliš mnoho příliš brzy.

3 0
možnosti
LK

Myslim ze i totalni analfabet chape ze vyslani vojska proti Rusku znamena vyhlaseni VELKE valky.

3 2
možnosti
DT

Ta debata má více rovin, není to zdaleka jen prvoplánované ve smyslu ofenzívy v první linii. Britové posílají běžně své specialisty nebo generály do Kyjeva, pak je třeba se předem připravit na různé možné budoucí situace včetně humanitárních misí s vojenskou ochranou i varianty zásadnějšího úspěchu Rusů.

2 0
možnosti
JS

J45a98n 50S60l39a50n72i61n69a

27. 2. 2024 15:25

Francie je nemocná a Macron asi pozbyl zbytek rozumu. Berme to jako divadlo Zelenskemu, s nějakým slibem přece odejet musí. Macron zapomněl, kolik stovek Francouzů už má na Rusi své hroby. Chce překonat Napoleona? Hloupý je na to dost.

9 4
možnosti
Foto

Třeba by Putin použil tradiční protifrancouzskou obrannou taktiku a zapálil Moskvu.

Koneckonců už proti Ukrajincům použil slabší variantu této taktiky - a nechal si ji potopit.

4 0
možnosti
LC

Pane profesore, Plha se hlásí.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Firmy už nechtějí brát brigádníky. Kvůli změnám v zákonech se to nevyplácí

3. června 2024

Premium Počet firem, které hledají brigádníky na sezonní práce nebo na záskok za zaměstnance na dovolené,...

V debatách se mi daří, říká Nerudová a hájí migrační pakt: Solidarita je základ

3. června 2024

Za minimum považujeme čtyři mandáty. Takové ambice představila ekonomka a neúspěšná kandidátka na...

ANALÝZA: Prokličkuje se Izrael k mírové dohodě? Ukáže se, kdo to myslí vážně

3. června 2024

Premium (Od spolupracovnice MF ­DNES v Izraeli) Válka trvající osm měsíců vyvolává napětí jak uvnitř izraelské společnosti, tak na mezinárodní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!