Summit NATO bude hostit bukurešťský parlament.

Summit NATO bude hostit bukurešťský parlament. | foto: Reuters

Summit NATO v Bukurešti bude měnit Evropu

  • 13
Nejmocnější hlavy států míří do Rumunska. Od zítřka do pátku proběhne v Bukurešti summit NATO, na němž se očekávají bouřlivé debaty: koho přizvat "do klubu", jak se postavit k americké protiraketové obraně či jak jednat s Ruskem.

Summit začíná zítra, již včera večer přiletěl do Evropy, přesněji řečeno na Ukrajinu, George W. Bush. Právě tuto zemi by část členů Aliance ráda v budoucnu viděla v NATO.

A na závěr svého evropského turné ještě Bush navštíví Soči, kde se naposledy ve své funkci setká s Vladimirem Putinem, který za několik týdnů předá úřad svému nástupci Dmitriji Medveděvovi.

Není ovšem summit jako summit - na podobných akcích je většina podstatných témat "předdohodnuta" dopředu, bukurešťské setkání je však výjimkou: o několik klíčových otázek zřejmě členové svedou nesnadné bitvy až přímo na místě.

Kde jsou tedy jablka sváru?

1. Koho vzít nyní
Klíčovým tématem bude přijímaní nových členů. Zatímco v minulosti bylo dopředu známo, kdo bude "pozván", tentokrát tomu tak není. Kandidáti jsou tři: Albánie, Chorvatsko a Makedonie.

V případě prvních dvou je vysoce pravděpodobné, že nabídka členství opravdu přijde, vstup Makedonie však blokuje Řecko, které se odmítá smířit se jménem této země, neboť geografický pojem Makedonie považuje za "svůj". Průlom na poslední chvíli je možný, stejně tak se však nedá vyloučit krach, který by případně mohl zbrzdit i vstup Albánie a Chorvatska. Pokud by vše šlo hladce, dvě či tři nové země by pak vstoupily na počátku roku 2009.

2. Koho vzít v budoucnu
Nesnadné debaty se povedou o tom, zda dveře klubu pootevřít Ukrajině a Gruzii, dvěma strategicky významným postsovětským zemím.

Určitý druh pozvání pro ně padne určitě, bitva se však povede o konkrétnost této nabídky - může jít o čistou formalitu, či o poměrně konkrétní příslib na způsob: Pokud zreformujete to a to, vezmeme vás.

3. Jak se postavit k radaru
Ač debata o protiraketové obraně nepatří k hlavním tématům, pro Čechy, Poláky i USA má velký význam. Doufají totiž, že NATO jako celek se za projekt víceméně postaví. "V závěrečném komuniké se nepochybně odstavec o protiraketové obraně objeví, jeho konečné znění bude schváleno až na místě," uvedl včera Tomáš Pojar, náměstek ministra zahraničí. "Předpokládáme, že se tam bude pozitivně hovořit o přínosu rozšíření amerického systému na evropské území, tedy posílení obrany evropské části NATO." - čtěte NATO dá radaru jeden odstavec

Právě o konkrétní slůvka v této formulaci se ještě vedou jednání, ne všichni členové aliance totiž s těmito plány souhlasí.

Ani zdaleka nejde o pouhé diplomatické slovíčkaření, nýbrž o kroky s potenciálně velkým dopadem na "radarová" jednání na české politické scéně. Například Strana zelených podmiňuje svůj souhlas právě tím, že radar bude součástí struktur NATO či že se k němu aliance alespoň kategoricky přihlásí. Také Američané doufají, že pro své plány získají širší podporu.

4. Jak se stavět k Rusku
Na summit přijede též nový ruský prezident Dmitrij Medveděv i jeho budoucí premiér Vladimir Putin, který se o víkendu ještě s Bushem sejde v Soči. Z intenzivních rozhovorů má tedy vyplynout odpověď na otázku: Kam zamíří již tak dost napjaté vztahy mezi Západem a Ruskem? K další konfrontaci, či pokojnějšímu soužití?


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video