Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Orbán na kraji fotky? Žádné drama, Macron dal zřejmě přednost zemím mimo EU

  6:34
Všímavý pozorovatel možná zaznamenal, že na takzvané „rodinné fotografii“ ze čtvrtečního summitu v Praze jsou evropští státníci poměrně zajímavě rozestavení. Vpředu jsou zástupci Turecka, Ázerbájdžánu či Bosny, zatímco německý kancléř stojí vzadu. Bývalý český velvyslanec Michael Žantovský míní, že se zřejmě dala přednost hostům ze zemí mimo EU. Faktu, že maďarský premiér stojí na okraji fotky, by však význam nepřikládal.

Kdo se na státnické „family photo“ postavil kam a proč? „Úplně náhodně to samozřejmě není. Dost záleží na tom, kdo ty lidi do rodinného fota řadí. Obyčejně je to protokol pořádající strany,“ popisuje Žantovský, který byl velvyslancem například v USA nebo Velké Británii.

„Dnešní setkání Evropského politického společenství nepořádalo české předsednictví, ale evropské instituce. Protokolárně by za to měla odpovídat Evropská služba vnější akce (ESVA),“ vysvětluje.

Říká, že umístění českého premiéra Petra Fialy doprostřed první řady i francouzského prezidenta Emmanuela Macrona hned vedle něj je přirozené. Fiala vede zemi, v níž se summit uskutečnil, a Macron s celou myšlenkou tohoto nového typu setkání přišel.

Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí. Český premiér Petr Fiala a Viktor Orbán maďarský premiér. (6. října 2022)

Obecně může být klíč, podle nějž se politici vedle sebe rozestaví, pokaždé jiný. Rozhodovat může třeba seniorita, tedy jak dlouho už se daný státník ve vrcholné politice pohybuje, nebo i kapacitní důvody. Pořadatel také konkrétním „zasedacím“ pořádkem může vyslat nějaký signál.

Například maďarský premiér Viktor Orbán stojí sice v první řadě „rodinné fotky“, ale až úplně na kraji. Pokud by se politici vedle sebe stavěli podle seniority, podle Žantovského by zástupce Maďarska nestál na kraji, ale víc uprostřed, protože dnes patří k nejdéle sloužícím evropským státníkům.

Vzkaz Evropské unie Orbánovi v tom však zřejmě nehledejme. „Toto nebylo unijní setkání, ale setkání širší. Přijeli zástupci čtyřiačtyřiceti zemí, z nichž mnohé nejsou členy Evropské unie,“ upozorňuje Žantovský. „Víc, než proč stojí Viktor Orbán na kraji té fotografie, si pořád kladu otázku, proč stojí ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev hned vedle českého premiéra uprostřed,“ přemýšlí bývalý diplomat.

Rakouský kancléř to na fotku nestihl

Světlo na to podle něj vrhají arménský premiér Nikol Pašinjan, kterého postavili do druhé řady za tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, či ostatní vlastníci místa v nejdůležitější první řadě. Nestojí tam totiž ani německý kancléř Olaf Scholz ani britská premiérka Liz Trussová, ale třeba moldavská premiérka Maia Sanduová, srbský prezident Aleksandar Vučić, rumunský prezident Klaus Iohannis nebo švýcarský prezident Ignazio Cassis.

„Prezident Macron jako iniciátor té akce zřejmě chtěl dát protokolárně přednost těm státům, které nejsou členskými zeměmi Unie a které tam byly jako hosté, to znamená Turecko, Ázerbájdžán či Bosna,“ míní Žantovský s tím, že nejzajímavějším bylo navázání kontaktů mezi tureckým prezidentem a Arménií i zprostředkování schůzky mezi Ázerbájdžánem a Arménií.

Mimořádné setkání. Erdogan v Praze jednal s lídry Arménie a Ázerbájdžánu

To se zřejmě může odrážet i na umístění politiků z těchto zemí na fotce. „Já osobně bych očekával, že uprostřed bude premiér Fiala, po jedné straně prezident Macron a po druhé straně prezident Erdogan,“ pokračuje Žantovský. Varuje však před přílišným přikládáním důležitosti podobným detailům.

Mohlo by to pak totiž podle dnešního ředitele Knihovny Václava Havla připomínat „kremlinologické dedukty, kdy se podle toho, jak daleko sedí ten který tajemník od generálního tajemníka, vyvozovaly dalekosáhlé závěry“.

Zajímavé ovšem je i to, kdo na rodinné fotografii chybí. Kvůli vnitropolitickým problémům nedorazila dánská premiérka Mette Frederiksenová. Pozváni pak nebyli zástupci Ruska a Běloruska, což Žantovský vnímá jako vítaný signál těmto zemím, „které se svou politikou vydělují, jako by do Evropy ani nepatřily“.

Evropa se v Praze stmelovala před ruskou agresí, 44 lídrů se chce scházet dál

Všímaví pozorovatelé pak určitě zaznamenali díru ve třetí řadě vlevo. Tam měl zřejmě stát rakouský kancléř Karl Nehammer, který byl pozván a na summit přijel. Na fotku to však nestihl. Podle Žantovského mohl přednost dostat třeba důležitý telefonát. „Kdo ale chyběl nejen na fotce, je generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který při takovém setkání podle mého názoru měl být,“ podotýká Žantovský.

Dodává, že pozitivně hodnotí každý pokus do evropské diskuze zapojit širší okruh zemí než jen státy EU. Záleží už jen, kam se nová iniciativa bude dál ubírat. „Pokud by to byla, jak říkají někteří kritici, snaha vytvořit jakousi náhradní předsíň pro země, které by se jinak snažily vstupovat do Evropské unie, a toto by byla čekárna na neurčitou dobu, pak by to podle mého názoru nebyl krok zcela správným směrem,“ říká Žantovský.

„Ale pokud to je skutečně pokus o rozšíření dialogu a posílení evropské jednoty a solidarity, tak já to rozhodně chválím,“ uzavírá.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...