Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) střílely na turecký...

Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) střílely na turecký evakuační letoun, když přistával na letišti Vádí Sajidna severně od Chartúmu, a poškodily jeho palivový systém. (28. dubna 2023) | foto: Profimedia.cz

Súdánská armáda viní milice ze střelby na turecký evakuační letoun

  • 0
Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) střílely na turecký evakuační letoun, když přistával na letišti Vádí Sajidna severně od Chartúmu, a poškodily jeho palivový systém, uvedla súdánská armáda. Turecké ministerstvo obrany potvrdilo, že se turecký evakuační letoun stal terčem útoku, a uvedlo, že nikdo nebyl zraněn. RSF popřely, že by na letoun střílely

Letadlo podle súdánské armády bezpečně přistálo a nyní se opravuje. Původně armáda tvrdila, že byl zraněn jeden člen posádky.

V Súdánu bylo ve čtvrtek večer o dalších 72 hodin prodlouženo příměří mezi súdánskou armádou a RSF, které spolu svádějí boje od poloviny dubna. RSF popřely, že by na letoun střílely, a tvrdí, že příměří dodržují.

Dosavadní klid zbraní obě strany plně nerespektovaly a v některých částech súdánské metropole a také ve městě Dárfúru boje pokračovaly. Přesto bylo pro mnoho zemí možné pokročit v evakuacích. Francie, Británie a Kanada potvrdily, že ze země dostaly stovky nejen svých občanů.

V Súdánu bude dál platit příměří, ze země se podařilo dostat třetího Čecha

Súdánská armáda už ve středu souhlasila s návrhem na prodloužení příměří, který vznesl Mezivládní úřad pro rozvoj (IGAD), jenž sdružuje země Afrického rohu. Polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) ve čtvrtek ve vydaném prohlášení podle agentury Reuters pouze sdělily, že odrazily útok na východě metropole.

Boje mezi armádou a RSF propukly 15. dubna. Proměnily rezidenční čtvrti Chartúmu ve válečné zóny a dosud si vyžádaly životy více než 500 lidí a více než 4000 zraněných. Zemi v důsledku konfliktu opouštějí desítky tisíc lidí.

Většina nemocnic je mimo provoz

Přibližně 60 procent nemocnic v Chartúmu je aktuálně mimo provoz, uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Očekává, že se kvůli tomu začnou šířit nemoci a budou umírat další lidé. Miliony lidí Súdánců boje uvěznily a situace se kvůli nedostatku potravin, vody, paliva a léků stává kritickou, píše zpravodajský web BBC.

Súdánská diplomacie uvedla, že předložila WHO stížnost, v níž uvádí, že RSF okupují 12 nemocnic v Chartúmu, což označuje za hrubé porušení mezinárodního práva a lidských práv. Několik súdánských nemocnic bylo podle BBC zřejmě zničeno při bombardování. Súdánská armáda tvrdí, že RSF využívají nemocnice a rezidenční oblasti k úkrytu a dělají z civilistů lidské štíty. RSF naopak obvinily súdánskou armádu z bezhlavého bombardování nemocnic a obydlených oblastí.

Boje v Súdánu přerostly v těžkou městskou bitvu, nemocnice kolabují

Šéf súdánské pobočky nevládní organizace Norská rada pro uprchlíky (NRC) označil situaci v Chartúmu za katastrofální. „Tento konflikt, tato tvrdá městská válka a nálety v posledních několika týdnech nejenže poškodily kritickou infrastrukturu a samozřejmě domy lidí, ale začínají způsobovat kolaps tamních trhů a sociálních systémů,“ řekl BBC. „Žádná zdravotní péče, žádná elektřina, žádné palivo, žádná voda, žádné bankovnictví, velmi slabé telefonní a datové pokrytí. Začíná se to tam hroutit a pro miliony lidí, kteří jsou stále v pasti, je to velmi zoufalá situace,“ dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video