Střelec v Torontu zabil dva lidi a 12 zranil. Zemřel v přestřelce

  • 196
V noční střelbě v kanadském Torontu zemřeli dva lidé, dalších dvanáct lidí útočník zranil. Podle agentury AP není jasné, zda pachatel podlehl zraněním, která utržil v přestřelce s policií, nebo zda spáchal sebevraždu.

Šéf policie Mark Saunders řekl, že střelba ve čtvrti Greektown nebyla náhodná a nevyloučil, že mohla být teroristickým činem. Podle CNN se střelba odehrála nedaleko jedné z restaurací kolem 22. hodiny temního času.

Vyšetřovatelé k druhé oběti střelby nesdělili žádné podrobnosti. První obětí  byla žena. V noci na pondělí však policie uváděla, že mezi zraněnými je i devítiletá dívka, která je v kritickém stavu. Stav dalších zraněných nebyl jasný. 

Podle Saunderse použil pachatel pistoli. Bilance střelby v ulici Danforth Street nyní čítá tři mrtvé včetně útočníka. Toho policie nejdřív lokalizovala asi tři bloky od místa činu. Vzápětí se strhla přestřelka a muž se dal na útěk. Policie ho pak našla mrtvého. Speciální vyšetřovací jednotka má nyní zjistit, jak pachatel zemřel a zda policie při zásahu nějak nepochybila.

Na videu, které na místě pořídil jeden ze svědků, je zachycen muž v černém oblečení a v černém klobouku. Při rychlé chůzi vpálil z chodníku tři rány do nejméně jednoho obchodu nebo restaurace. Greektown je pulzující čtvrť plná řeckých restaurací a kaváren.  

23.července 2018 v 06:44, příspěvek archivován: 23.července 2018 v 06:59

Toronto Police Chief Saunders has updated media from scene. 14 victims were shot with a handgun. 1 female adult has died. 1 young girl in critical condition. Suspect is dead (not included in 14 victim total) Witnesses call 416-808-2222 Anonymous tips 1-800-222-8477 #GO1341286 ^sm

Svědek události John Tulloch tvrdí, že slyšel 20 až 30 výstřelů. Se svým bratrem zrovna vystoupil z automobilu. „Začali jsme utíkat. Viděli jsme lidi, jak se dávají na útěk, tak jsme utíkali,“ řekl podle agentury AP Tulloch.

Na místě zasahovalo mnoho policistů, zdravotníků. Mnozí místní obyvatelé, někteří v pyžamech, se šli podívat, co se děje.

Torontské radní Paula Fletcherová a Mary Fragedakisová řekly, že podle jejich informací byl střelec emočně narušený. „Nesouvisí to s působením nějakého gangu. Vypadá to na někoho, kdo byl velmi duševně nevyrovnaný,“ řekla Fletcherová.

Agentura Reuters upozornila, že Toronto letos čelí nárůstu násilných trestných činů spáchaných s pomocí střelných zbraní. Podle policejních statistik z minulého týdne bylo letos ve městě zastřeleno už 26 lidí, což je o 53 procent více než za stejné období loňského roku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video