Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (20. března 2012)

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (20. března 2012) | foto: AP

Putinova štika? Já chytil šedesátikilového sumce, chlubí se Lukašenko

  • 22
Alexandr Lukašenko se podobně jako Vladimir Putin pochlubil svým rybářským umem. Běloruský prezident prohlásil, že v řece Pripjať nedávno chytil tři sumce, přičemž ten největší vážil téměř šedesát kilogramů.

"Sám jsem vytáhl sumce, který vážil 57 kilogramů. 57, 24 a 7 kilo - tři sumce jsem chytil," pochlubil se Lukašenko na konferenci o rybolovu a myslivosti, o níž informovala běloruská televize ONT.

Poslední evropský diktátor, jak se Lukašenkovi někdy přezdívá, svůj úlovek na rozdíl od Putina nedokázal žádnou fotografií a ani neuvedl, kdy konkrétně se tak stalo. Zasnil se však, že na rybách si vždy vzpomene na své dětství.

Sumce podle svých slov ulovil v Gomelské oblasti na řece Pripjať. Zpravodajský portál NEWSru.com připomíná, že povodí řeky je částečně zamořeno radioaktivitou z jaderné elektrárny Černobyl. Lukašenkovi to zřejmě nevadí a říká, že řeka se opět hemží rybami "Už je tam pořádek. Strčíš do vody prst a vytáhneš na něm rybu," liboval si.

Se svojí rybářskou historkou přišel týden poté, co Kreml zveřejnil snímky Vladimira Putina s velkou štikou. Dravou rybu vážící 21 kilogramů údajně ulovil v pohoří Sajany, kam se vypravil s premiérem Dmitrijem Medveděvem a ministrem obrany Sergejem Šojgu.

Vtipálkové, kteří si z Putinova image ruského bohatýra s oblibou utahují, okamžitě začali na internetu váhu ryby zpochybňovat. Z prezidenta se tedy musel postavit jeho tiskový mluvčí Dmitrij Peskov a Rusy ujistil, že ryba skutečně vážila uvedených 21 kilogramů. "Mnohým rybářům se něco takového nepovede za celý život! Rozhodně si to zaslouží obdiv - má prostě štěstí!" dodal k tomu správce národního parku, kde vládce Kremlu štiku chytil.

Homel, Bělorusko (červená značka) a Černobyl, Ukrajina (žlutá značka)

Homel, Bělorusko (červená značka) a Černobyl, Ukrajina (žlutá značka)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video