Valné shromáždění OSN by mělo rozhodnout o reformách.

Valné shromáždění OSN by mělo rozhodnout o reformách. | foto: Profimedia.cz

Státníci začali jednat o reformě OSN

  • 13
Téměř dvě stovky vládců z různých koutů světa se sjely do sídla Organizace spojených národů v New Yorku. Na 60. zasedání Valného shromáždění by měli mimo jiné jednat o reformě organizace. Podle serveru BBC největší světový summit v historii provázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření.

V úterý večer 191 členských států přijalo kompromisní dohodu o reformě Organizace spojených národů (OSN) a globálním rozvoji. Tento 35stránkový dokument by měli účastníci summitu schválit během třídenního zasedání.

Text je mnohem méně ambiciózní než zněl původní návrh předložený generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem. Mnozí diplomaté se však shodují, že pro členské země představuje nejlepší možný kompromis.

Zklamal ale nevládní organizace. Například organizacím na obranu lidských práv Human Rights Watch či Amnesty International se nelíbí zejména to, že dokument neřeší mnoho otázek v oblasti lidských práv. 

Na okraj summitu se mají sejít i šéfové zemí a vlád členů Rady bezpečnosti, aby přijali dvě rezoluce. Jedna volá po potírání podněcovatelů terorismu, další vyzývá k předcházení ozbrojených konfliktů v Africe.

Během summitu by se mělo odehrát i několik bilaterálních jednání. Měl by se například sejít prezident USA George Bush s britským premiérem Tonym Blairem, či s izraelským premiérem Arielem Šaronem. Plánována je i schůzka pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa s předsedou indické vlády Manmóhanem Singhem.

Kvůli summitu, kterého se zúčastní i český premiér Jiří Paroubek, byla v New Yorku přijata přísná bezpečnostní opatření. Podle BBC policie uzavřela ulice na Manhattanu a nad většinou města je bezletová zóna. V ulicích hlídkují zhruba čtyři tisíce policistů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video