Discovery zůstane na rampě ještě nejméně do neděle.

Discovery zůstane na rampě ještě nejméně do neděle. | foto: Reuters

Start Discovery zhatilo špatné počasí

  • 28
NASA oznámila, že start raketoplánu byl odložen kvůli špatným povětrnostním podmínkám na neděli. Sedmičlenná posádka se ale do poslední chvíle ke startu připravovala a plněny byly i palivové nádrže.

NASA plánovanou dvanáctidenní misi odložila těsně před zažehnutím motorů. Vesmírný koráb měl odstartovat ve čtvrtek ve 21:35 EST (tedy v pátek 3:35 SEČ).

Odborníci z Kennedyho vesmírného střediska už naplánovali nový termín: sobotu 20:47 EST (neděle 02:47 SEČ). Umoudří-li se počasí, nedělní start bude prvním nočním vypuštěním raketoplánu od katastrofy Columbie v roce 2003.

Nízko nad floridským vesmírným komplexem byly ve čtvrtek večer místního času husté mraky a vál silný vítr. NASA doufala, že se podaří plánovaný start uskutečnit, jestliže se mraky i jen nakrátko protrhnou.

Špatné počasí ale panovalo i ve třech evropských lokalitách, které mají v případě potíží sloužit k nouzovému přistání. Jsou ve Španělsku a ve Francii a pro povolení ke startu je nezbytné, aby byly přijatelné podmínky aspoň na jedné z nich.

Meteorolog Matt Timmermann, který sleduje počasí s ohledem na start raketoplánu, řekl, že pokud nedopadne dobře ani nedělní vypuštění, nejlepší příležitost pro další pokus se nabízí v úterý. "Počasí se bude začátkem příštího týdne lepšit. Vítr se utiší a nebude tak vlhko," řekl.

Zástupci NASA jsou optimističtí a věří, že Discovery se podaří odstartovat do 17. prosince. Je to poslední termín na to, aby se mohl raketoplán vrátit po dvanáctidenní misi na Zemi do Nového roku bez nutnosti přizpůsobit počítač pro přelom roku. S jeho úpravou je start možný až do 26. prosince.

V sedmičlenné posádce Discovery je i první švédský kosmonaut, Christer Fuglesang. Hlavním technickým úkolem posádky bude přivézt další materiál k rozšíření stanice a montáž solárních panelů k výrobě energie, které na orbitu dopravila už minulá skupina astronautů.

NASA tvrdí, že pro úplné dokončení mezinárodní stanice za 100 miliard euro bude třeba ještě nejméně 14 dalších startů. Vesmírnou agenturu tlačí čas, ISS je totiž nutné dokončit do roku 2010, kdy životnost raketoplánu Discovery skončí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video