Japonský modul Kibo na cestě ke stanici ISS (14. března 2008)

Japonský modul Kibo na cestě ke stanici ISS (14. března 2008) | foto: Reuters

Stanice ISS povyrostla o první část japonského modulu Kibo

  • 5
První část japonské laboratoře Kibo se stala součástí Mezinárodní vesmírné stanice. Robotickou paži raketoplánu, která Kibo spojila s modulem Harmony, z paluby Endeavouru ovládal Japonec Takao Doi. Na stanici tak ode dneška má své díly všech patnáct národů, které se projektu účastní.

Montáž první části japonské laboratoře proběhla po prvním z plánovaných pěti výstupů do volného prostoru. Během něj dvojice astronautů připravila Kibo k zapojení a pracovala též na sestavení robotické paže Dextre.

Jeden a půl tuny vážící Dextre se dvěma tříapůlmetrovými "prsty" má sloužit k údržbě stanice. Omezí se tím výstupy astronautů do volného prostoru, které jsou vždy spojeny s určitým rizikem.

Zatím se ale vědci na Zemi snaží paži zprovoznit - nefunguje přívod elektrické energie ze stanice. Inženýři předpokládají, že problém vyřeší úprava počítačových programů na stanici.

. INFOGRAFIKA: LABORATOŘ KIBO

Prohlédněte si podobu japonského modulu Kibo.

U stanice ISS je v poslední době pořádně rušno. Pětadvacetidenní interval mezi odletem Atlantisu a příletem Endeavouru byl vůbec nejkratší od roku 2003, kdy raketoplány na čas "uzemnila" tragédie Columbie.

Krátce poté, co Endeavour odletí, se s ISS spojí první evropská nákladní loď ATV, přezdívaná Jules Verne. Plavidlo bez lidské posádky odstartovala 9. března z Francouzské Guyany. S nosností 9 tun dopraví Jules Verne na ISS třikrát tolik, co ruská nákladní loď Progress. - čtěte Evropa poslala do vesmíru svou první kosmickou loď

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video