Adolf Hitler na snímku z roku 1937

Adolf Hitler na snímku z roku 1937 | foto: AP

Stalin dvakrát odvolal vraždu Hitlera, obával se smíření nacistů se Západem

  • 151
Sovětské velení mělo nejméně dvě reálné šance zavraždit nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Josif Stalin ale plány zrušil, protože se bál, že by pak Německo mohlo uzavřít separátní mír se Západem. Tajné plány podle bývalého ruského generála dokazují nové písemné dokumenty.

"Existoval konkrétní plán na zavraždění Hitlera v jeho bunkru, ale Stalin ho v roce 1943 náhle zrušil kvůli strachu, že vůdcovi spolupracovníci uzavřou separátní mírovou dohodu s Velkou Británií a USA," prohlásil generál ve výslužbě Anatolij Kulikov.

Předseda Klubu vojenských velitelů na tiskové konferenci v Moskvě zároveň podle agentury RIA-Novosti řekl, že historici mají písemné dokumenty, které tuto verzi dějin dokazují.

Hitler čelil 17 pokusům o atentát

Kulikov zároveň prozradil, že Sovětský svaz měl druhou možnost zabít Hitlera v roce 1944. Tehdy se vrahovi podařilo infiltrovat do Hitlerova doprovodu a získat si důvěru mezi německým velením.

Josif Stalin"Byl připravený detailní plán vraždy, ale Stalin ho opět zrušil," řekl bývalý generál. Podle historiků vůdce Třetí říše mezi lety 1939 a 1945 čelil nejméně 17 pokusům o atentát, žádný z nich však nebyl úspěšný.

Kulikov v ruské metropoli prohlásil, že Klub vojenských velitelů sesbíral mnoho méně známých faktů o roli Rusů za druhé světové války a plánuje je vydat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video