Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policejní ochranka, nadávky a odpor. Černošská žačka na Jihu psala dějiny

  20:10
Rasová segregace ve Spojených státech ještě zdaleka není dávnou minulostí, jak by se mohlo zdát. První černošské žačce, která mohla studovat ve škole pro bělochy, je teprve pětašedesát let. Ruby Bridgesovou tehdy před naštvanými rodiči ostatních dětí musela chránit policie, učitelé ji odmítli učit. Celoživotní bojovnice za práva Afroameričanů už před lety varovala, že se napětí v USA zase zvyšuje.
Šestiletá Ruby Bridgesová se v roce 1960 stala první žačkou tmavé pleti, která...

Šestiletá Ruby Bridgesová se v roce 1960 stala první žačkou tmavé pleti, která nastoupila na základní školu Williama Frantze v New Orleans určenou bělochům. Byla také nejmladší ve skupině černochů, kteří na americkém Jihu tehdy začali studovat po boku bělošských dětí. (říjen 1960) | foto: Profimedia.cz

Čtrnáctý listopad 1960 byl pro šestiletou Ruby velký den. V první třídě přecházela do nové školy. Na rozdíl od jiných dětí ji tam však nevítaly usměvavé učitelky, aby ji představily novým spolužákům, nečekalo ji seznamování s budoucími kamarády o přestávkách.

Nástup na základní školu Williama Frantze v louisianském New Orleans doprovázely protesty a nadávky. Dívka se stala první černoškou, kterou na tuto čistě bělošskou školu vzali. Byla také nejmladší ve skupině dětí tmavé pleti, které tehdy prošly testem a mohly na Jihu začít studovat po boku bělochů.

„Pamatuji si, že v ulicích stály barikády. Byli tam policisté, všude plno lidí. Když jsem to uviděla, okamžitě jsem si pomyslela, že je svátek Mardi Gras. Netušila jsem, že jsou tam proto, aby mi zabránili v odchodu do školy,“ vzpomínala před lety Bridgesová v televizi PBS. Strach prý necítila. 

Nevěděla, že právě píše novou kapitolu amerických dějin. „Doma mi jen řekli, že jdu do nové školy a že se tam mám chovat slušně,“ pokračuje. Původně měla holčička na Frantzovu základku nastoupit s pěti dalšími Afroameričany, zapsala se však jediná. A sama nakonec zůstala celý školní rok. 

Do první třídy začala chodit šest let poté, co americký Nejvyšší soud oficiálně zakázal rasovou segregaci studentů ve veřejných školách. Ta se nesla v duchu hesla „odděleně, ale s rovnými právy“. V jižanských státech ovšem odpor vůči černochům soudním rozhodnutím neustal. 

V roce 1957 musela devět černošských středoškoláků v sousedním státě Arkansasu chránit armáda poté, co je sám guvernér s národní gardou v zádech odmítl pustit do školy. Také Ruby v Louisianě dostala ochranku. 

Každý den ji do školy doprovázeli čtyři federální policisté. Nabádali ji, aby se nedívala nalevo ani napravo, jen dopředu. Nechtěli totiž, aby viděla naštvané obličeje demonstrantů a nenávistné nápisy na transparentech. To, co při cestě do školy slýchala, však ovlivnit neuměli. 

Učitelé přijetí černošky bojkotovali

První den se vyučování navíc vůbec nekonalo. Rozlícená ulice skandovala, že o integraci nestojí. „Nechceme tu negra, toto je bílá škola,“ nadávala na kameru jedna z místních žen. „Neviděli dítě, ale změnu a všechno to, o co si mysleli, že přijdou,“ míní Bridgesová.

„Poté, co jsem vešla do budovy, všichni ti lidé spěchali dovnitř, aby si odvedli své děti. Přes pět set dětí toho dne opustilo školu,“ vypráví. Celý den tak proseděla v ředitelně. Být v jedné třídě s černochem navíc odmítli také učitelé. Jedna vyučující se však proti nenávistné náladě přece jen vzepřela. 

Mladá učitelka z Bostonu Barbara Henryová se Ruby ujala a v prázdné učebně se jí věnovala celý rok. „Ukázala mi své srdce a já zjistila, že i když vypadala stejně jako ti lidé venku, byla úplně jiná než oni. A že záleží na tom, co je uvnitř nás,“ řekla Bridgesová. Koncem školního roku byl naštvaný dav čím dál menší a ve druhé třídě už Ruby zase měla spolužáky, píše encyklopedie Britannica.

Příběh inspiroval umělce Normana Rockwella, který podle něj namaloval obraz. Ten se nakonec dostal až do Bílého domu, kde si ho pověsil první černošský prezident Spojených států Barack Obama. „Dívka na této malbě ve svých šesti letech o rasismu nevěděla absolutně nic,“ vyprávěla Bridgesová v roce 2011, když se s Obamou setkala. Prezident jí řekl, že nebýt jí, možná by v čele USA vůbec nebyl. 

„Z té prázdné školní budovy jsem si odnesla lekci, že o odporu jednoho k druhému ve chvíli, kdy přijdeme na svět, nikdo z nás nic neví. Je to něco, co nám ostatní předávají. Tehdy jsem se naučila, že bychom neměli nikoho soudit podle barvy jeho pleti,“ cituje stanice BBC někdejší žačku. 

Z té i díky zkušenostem ze školních let vyrostla bojovnice za dodržování lidských práv. V roce 2014 město New Orleans Bridgesové odhalilo sochu v podobě malé dívky s copánky. „Nejhorší pro mě bylo, že jsem v té velké školní budově byla pořád sama, každý den po celý rok. To by zasáhlo každé dítě,“ řekla při té příležitosti agentuře AP. 

Už tehdy varovala, že je napětí mezi černou a bílou rasou ve Spojených státech vysoké. „Zase. Jako bychom znovu žili v šedesátých letech, což je ostuda,“ dodala. A dnes, kdy Američané kvůli smrti zatčeného černocha George Floyda mluví o své otrokářské historii a rasistické současnosti, se Bridgesová k situaci také vyjádřila.

Rosa Parksová: tichá žena, která dokázala otřást Amerikou

Prostřednictvím populární zpěvačky Seleny Gomezové na Instagramu zveřejnila vzkaz mladým generacím spolu se záběry právě z doby, kdy první děti tmavé pleti mířily do škol. 

Materiál pochází z dokumentu Děti se dívaly (The Children Were Watching) a kromě rozzuřených matek spílajících „negrům“ ukazuje také ženu, která navzdory protestům svou dceru do školy nové éry přivedla. „Bylo pro mě důležité ukázat její příběh světu,“ popisuje Bridgesová fanouškům zpěvačky.

A zároveň vysvětluje, proč nepříjemné záběry po téměř šedesáti letech oprášila. „Pomůže vám to pochopit, proč si myslím, že my, černí a hnědí bratři a sestry musíme v tomto boji zůstat jednotní, abychom zachránili černé a hnědé životy. Chci, abyste si pamatovali, že je to naše společná historie. Toto je vaše dědictví.“

Ruby Bridgesová na Instagramu sdílela záběry z doby, kdy šla poprvé do školy. Rasisté proti tomu tehdy protestovali v ulicích New Orleans:

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Repost from @selenagomez • This footage hasn’t been seen before now. It will show the courage that our Black & Brown Families had during the Civil Rights Movement of 1960! I also wanted to highlight a story that’s connected to my story. I felt like it was important to show our Brown brothers and sisters that they were also involved in the Civil Rights Movement, especially that day when I entered the school. You will see footage that highlights the courageous Gabriel family and moments around Daisy Gabriel, a mother who was trying to bring her daughter to school the day that I integrated the school. It is such a heart wrenching video to see the sacrifices she had to make trying to bring her daughter to school that day as well. It was important to me to show her story to the world. ⠀ ⠀ ⠀ It’s your legacy too!⠀ ⠀ ⠀ United We Must Continue Stand! ⠀ To see the documentary, “The Children Were Watching”, in its entirety, please click the link in my bio @RubyBridgesOfficial. Special Thxs to Drew Associates for providing the Amazing Footage, @brnctt @leovolcy for their editing expertise and our Sister in the Struggle ... SELENA⠀ ⠀ — Ruby Bridges (@rubybridgesofficial)

Příspěvek sdílený Ruby Bridges (@rubybridgesofficial),

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...