Protesty proti policejní brutalitě, na jejíž následky zemřel zatýkaný černoch...

Protesty proti policejní brutalitě, na jejíž následky zemřel zatýkaný černoch George Floyd, zachvátily v noci na dnešek řadu amerických měst. Snímek je z Minneapolisu. (29. května 2020) | foto: ČTK

USA zařadí Antifu mezi teroristy. Mohou za nynější násilnosti, uvedl Trump

  • 449
Spojené státy zařadí krajně levicové antifašistické hnutí Antifa na seznam teroristických organizací. Na Twitteru to v neděli oznámil americký prezident Donald Trump, který Antifu viní z podílu na nynější vlně násilných protestů vyvolaných smrtí černocha George Floyda při zatýkání policií.

Trump již loni po střetech krajní levice s krajní pravicí v americkém Portlandu uvedl, že vážně uvažuje o tom prohlásit hnutí Antifa za teroristickou organizaci.

Antifa, antifašistická akce, je sdružením extrémně levicových skupin, které místo cestou politických reforem požadují změny okamžitým zákrokem. Organizace Antify často vystupují militantně a za protivníky považují nejen krajní pravici, ale i konzervativce, kapitalistický systém či nadnárodní koncerny.

V Americe pokračují nepokoje a demonstrace, které vypukly v reakci na úmrtí černocha George Floyda při pondělním zatýkání policií v Minneapolisu. Noční zákaz vycházení byl vyhlášen ve 25 městech v 16 amerických státech. V Indianapolisu byli postřeleni tři lidé a jeden člověk zemřel. 

Zákaz vycházení byl vyhlášen mimo jiné ve městech Los Angeles, Philadelphie, Atlanta, Denver či Seattle. V Minneapolisu, kde protesty začaly, platilo toto opatření již předchozí noc, protestující ho ale nedodržovali. 

Ve více než desítce států byla mimořádně aktivována národní garda, která je jednou z rezervních složek amerických ozbrojených sil.

Protestovalo se i ve světě

Trump v sobotu ostře kritizoval liberální guvernéry za to, že nedokážou situaci uklidnit. Prezidentova kritika mířila i na minnesotského guvernéra Tima Walze a minneapoliského starostu Jacoba Freye. Ti jsou členy Minnesotské demokratické zemědělské strany práce, která je součástí celoamerické Demokratické strany.

Lidé se u Bílého domu střetli s ochrankou, Trump hrozil zlými psy

Na podporu amerických prostestů se shromažďovali lidé po celém světě. Stovky demonstranstů v londýnském obvodu Peckham zastavily veškerou dopravu na místní hlavní komunikaci. Příští týden ve středu, v sobotu a v neděli se pak protesty v Londýně budou konat v Hyde Parku, před parlamentem a také před americkým velvyslanectvím.

V Minneapolis a dalších městech USA pokračuje vlna násilných protestů:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video