USA a Kuba podepsaly dohodu o policejní spolupráci

USA a Kuba podepsaly dohodu o policejní spolupráci | foto: AP

Spojené státy a Kuba podepsaly dohodu o policejní spolupráci

  • 23
USA podepsaly s Kubou dohodu o policejní spolupráci - a to pouhé čtyři dny před nástupem nového prezidenta Donalda Trumpa. Memorandum, které se týká mimo jiné sdílení informací o terorismu, obchodu s lidmi či pašování drog, je jedním z posledních vstřícných kroků končícího prezidenta Baracka Obamy směrem ke kubánskému režimu.

Za USA se podle agentury AP zúčastnil podpisu dohody Obamův bezpečnostní poradce Ben Rhodes, který je jedním z architektů normalizace vztahů obou dlouhodobě znepřátelených zemí. Za Kubu podepsali text zástupci ministerstva vnitra, které má mimo jiné v popisu práce potlačování místí opozice včetně zatýkání disidentů.

Text dohody, která vyvolala řadu námitek ze strany republikánů, podle AP zavazuje obě strany k výměně informací, provádění společných vyšetřování a možnému budoucímu působení kubánských policistů v USA a naopak.

Obama se již dva roky snaží normalizovat vztahy s Kubou a jeho dosud posledním vstřícným krokem k tamnímu režimu bylo minulý týden zrušení pravidla o přijímání kubánských migrantů v USA. Trump dal najevo, že ke Kubě zvolí výrazně tvrdší politiku, dokud kubánské vedení neustoupí v otázce lidských práv a svobod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video