Při demonstracích v Katalánsku zadrželi 51 lidí, nejméně 170 je zraněných

  • 100
Podle španělské vlády bylo při nepokojích od úterý zadrženo 51 lidí a zraněno 72 španělských a katalánských policistů. Zároveň bylo od pondělí, kdy demonstrace po verdiktu soudu nad katalánskými separatistickými politiky vypukly, zraněno na 170 demonstrantů. Španělský premiér Pedro Sánchez se kvůli tomu ve středu sejde s lídry opozice.

Manifestace, které na některých místech přerostly v násilnosti, pokračují i ve středu. Do Barcelony se vydaly z pěti měst takzvané Pochody svobody, které omezují provoz na silnicích.

Podle listu La Vanguardia zadržela policie při úterních demonstracích v Barceloně i dalších katalánských městech pětadvacet osob. Při následných potyčkách s policií se zranilo nejméně 74 lidí.

Španělská vláda už dříve násilí odsoudila a uvedla, že jejím cílem je zachovat v Katalánsku bezpečnost. Nejvíce lidí místní policie podle listu La Vanguardia zadržela během střetů ve městě Tarragona (třináct), dalších osm ve městě Lleida, tři v Barceloně a jednoho ve městě Sabadell.

Zranění při potyčkách demonstrantů s policií utrpělo podle zdravotníků, kteří údaje poskytli krátce před úterní půlnocí, nejméně 74 lidí, nejvíce jich museli záchranáři ošetřit v Barceloně (37). Vážná zranění si úterní potyčky ale nevyžádaly.

„Menšina chce vnutit násilí ulicím katalánských měst, obzvlášť těm v Barceloně, Tarragoně, Gironě a Lleridě,“ uvedla v prohlášení španělská socialistická vláda Pedra Sáncheze.

Za vzpurné referendum do vězení. Madrid rozdal Kataláncům přísné tresty

Zároveň sdělila, že je připravena přijmout „potřebná opatření“, aby skončila „s násilím v ulicích, které chce zničit soužití v Katalánsku“. Podrobnosti k případným „opatřením“, ale v prohlášení nejsou.

Předseda opozičních lidovců (PP) Pablo Casado na Twitteru vyzval, aby premiér Sánchez aktivoval zákon o národní bezpečnosti, a převzal tak kontrolu nad katalánskými bezpečnostními složkami, aby žádný policista nedostával rozkazy od separatistů. „Je nutné zaručit bezpečnost a veřejný pořádek,“ napsal Casado.

Tweet předsedy opozičních lidovců (PP) Pabla Casady:

Protesty proti rozsudku nad katalánskými politiky, z nichž devět dostalo tresty vězení od devíti do třinácti let za uspořádání nezákonného referenda z roku 2017, se očekávají i ve středu. Kromě Katalánska by se mělo protestovat také v Madridu. Katalánští studenti ve středu zahájí třídenní stávku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video