pouta

pouta | foto: Profimedia.cz

Španělé zatkli agenta, který zřejmě donášel Rusům

  • 8
Španělé zatkli podezřelého dvojitého agenta. Muž, který do roku 2004 pracoval pro jejich tajnou službu, zřejmě vynášel informace a prodával je do cizí země. Do jaké, to šéfové rozvědky nespecifikovali. Španělská média ale píší o Rusku.

"Agent Roberto Florez Garcia byl zatčen na Tenerife," řekl šéf španělské tajné služby CNI Alberto Saiz. Tenerife je největším z Kanárských ostrovů.

Garcia je podezřelý, že do ciziny vyzrazoval identitu španělských agentů a vynášel i další informace o tajné službě. Neprozradil však prý nic, co by mohlo ohrozit španělský boj proti terorismu či bezpečnost Evropské unie a NATO. "Národní bezpečnost nebyla ohrožena," řekl Saiz.

Floreze Garciu sledovali už od roku 2005. Pokud se prokáže jeho vina, může strávit až dvanáct let ve vězení. Zpráva o jeho zatčení přišla v době, kdy mezi Západem a Ruskem zejí trhliny.

Britové vyhostili z Londýna čtyři ruské diplomaty kvůli neochotě Moskvy vydat Andreje Lugového. Ten je hlavním podezřelým v kauze vraždy někdejšího agenta Alexandera Litviněnka, který zemřel loni v listopadu v Londýně na otravu radioaktivním poloniem. Moskva odpověděla stejně - poslala pryč čtyři britské diplomaty. - více zde

Západ a Rusko se teď neshodnou ani na budoucím statutu jihosrbské provincie Kosovo (více zde) a dusno je také kolem amerického plánu na vybudování protiraketových základen v Česku a Polsku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video