Terri Schiavová (c) profimedia.cz/Corbis

Terri Schiavová se svou matkou na nedatovaném snímku. Čtyřicetiletá žena je od roku 1990 zcela závislá na přístrojích. Sedm let trvá soudní spor o to, zda smí být odpojena. (21. března 2005) | foto: Profimedia.cz

Soud odmítl opět napojit Terri v kómatu

  • 158
Federální soud na Floridě odmítl nařídit znovu napojit na přístroje pacientku v kómatu. Svým verdiktem podpořil manžela, který chce svou ženu nechat zemřít. Proti jejímu skonu jsou naopak rodiče i americký Kongres. Ten jim rychle přijatým zákonem odvolání k soudu umožnil.

Terri Schiavovou odpojili lékaři od přístrojů v pátek. - více zde

Proti smrti pacientky se ale postavili jak její rodiče, tak republikáni v Kongresu, kteří spolu s prezidentem Georgem Bushem narychlo přijali zákon, který matce s otcem umožnil odvolat se k federálnímu soudu. - více zde

Floridský soud už přitom jednou rozhodl, že Schiavovou mohou lékaři nechat zemřít. Nejvyšší soud se poté odvoláním odmítl zabývat. Je ale pravděpodobné, že se rodiče i tentokrát odvolají.

Manžel Michael Schiavo se soudního líčení nezúčastnil. Omluvil se s tím, že by rád zůstal u své umírající choti. "Bude to těžké, až opravdu zemře," citovala ho televize CNN.

Soudce James Whittmore během odvolacího jednání ostře vystoupil proti advokátovi rodičů Terri, Boba a Mary Schindlerových. Ohradil se proti způsobu, jakým se dostali zpět před soud a právní kličku, kterou jim Kongres pomohl, označil za protiústavní.

Terri Schiavová je v kómatu od roku 1990, kdy ji stihla rozsáhlá srdeční příhoda. Předtím trpěla bulimií. Doktoři už dříve prohlásili, že přežívá pouze ve vegetativním stavu. "Ona by chtěla zemřít," hájí se její manžel. Podle lékařů Schiavová nevnímá své okolí ani nemůže myslet.

Soudní pře o to, kdo za život Terri Schiavové zodpovídá, trvá sedm let. Navrch má, zvláště po aktuálním verdiktu, manžel. Lékaři pacientku odpojili právě na základě původního rozsudku, který stanovil, že Michael Schiavo má plné právo svou ženu nechat zemřít.

Čtěte také: Příbuzní žádají život i smrt


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video