Popravovaný by podle soudu při užití smrtící injekce příliš trpěl. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Soud na Floridě na poslední chvíli zamítl popravu

  • 15
Americký nejvyšší soud odvolal několik minut před vykonáním úterní popravu instalatéra, který zabil svoji zákaznici. Vyhověl odvolání, podle něhož popravčí chemikálie používané na Floridě způsobují zbytečnou bolest, což porušuje ústavu.

Šestapadesátiletý Arthur Dennis Rutherford měl zemřít smrtící injekcí o půlnoci ve floridské státní věznici ve Starke.

Odsouzen byl za to, že v roce 1981 zabil Stellu Salamonovou z Miltonu, která si ho najala na to, aby jí namontoval dveře. Rutherford ženu svlékl, zbil, dusil a nakonec utopil ve vaně. Dopaden byl, když chtěl vybrat hotovost na její šek.

Nejedná se o první případ, kdy soud odložil popravu, protože se mu účinky chemikálie používané na Floridě zdály pro odsouzeného kruté. Ze stejných důvodů pozastavil už před týdnem popravu Clarence Hilla.

Florida používá k usmrcení injekcí směs látek obsahujících sodík, bróm a draslík. Hillův obhájce uvedl s odvoláním na lékařské studie, že tyto látky způsobují dušení, vnitřní popáleniny žil a masivní svalové křeče, teprve pak nastává srdeční zástava.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video