Nemocný Alfie Evans | foto: AP

Soud zamítl léčbu britského chlapce v Itálii, nepomohl ani papež

  • 29
Britský soud ve středu zamítl žádost rodičů vážně nemocného 23měsíčního chlapce k převozu jejich syna do Itálie, kde by mu mohla být poskytnuta lepší léčba. Případ Alfieho Evanse s vzácnou poruchou mozku získal mezinárodní pozornost, podpora se mu dostala dokonce i od papeže Františka.

Alfie je od prosince 2016 hospitalizován v liverpoolské nemocnici Alder Hey se vzácným degenerativním onemocněním mozku. Po několika záchvatech jej lékaři uvedli do umělého spánku a když se jeho stav nelepšil, rozhodli se přístroje odpojit. Jeho rodiče Tom Evans a Kate Jamesová s tím však nesouhlasili a rozhodli se soudit. 

Prostřednictvím petice je podpořily tisíce lidí, desítky z nich protestovaly v posledních dnech i před nemocnicí. Facebooková stránka „Alfies Army“ požadující propuštění malého chlapce má 381 tisíc fanoušků. 

23.dubna 2018 v 21:15, příspěvek archivován: 26.dubna 2018 v 09:11

Moved by the prayers and immense solidarity shown little Alfie Evans, I renew my appeal that the suffering of his parents may be heard and that their desire to seek new forms of treatment may be granted.

Podporu veřejně vyjádřil dokonce i papež František, který v minulém týdnu přijal ve Vatikánu Alfieho otce.

Právě do vatikánské dětské nemocnice Bambino Gesu Pediatric Hospital měl být Alfie původně převezen. Nicméně konzultace římských lékařů s nemocnicí v Liverpoolu dospěly k závěru, že stav dítěte je neléčitelný. 

A lékaři chlapce v pondělí ráno odpojili od přístrojů. K jejich překvapení vydržel šest hodin samostatně dýchat, poté jej lékaři opět připojili k přístrojům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video