Filipínská sopka chrlí popel a žhavé kameny, hrozí masivní exploze

  • 14
Téměř 15 000 lidí již bylo evakuováno z oblasti okolo sopky Mayon na jihu hlavního filipínského ostrova Luzon. Vulkán chrlí prach a plyny, z kráteru v pondělí po slabší erupci vytekla láva a experti upozorňují, že by sopka mohla v brzké době mohutně explodovat. V neděli filipínské úřady zvýšily varování na třetí stupeň pětistupňové škály.

Před možnou silnou erupcí sopky v nejbližších dnech či týdnech varuje na svých internetových stránkách i české ministerstvo zahraničí. Vulkán, který se nachází v provincii Albay, je významným turistickým cílem na Filipínách. Ministerstvo v souvislosti s aktivitou vulkánu doporučuje, aby se cestovatelé vyhýbali nebezpečným oblastem, monitorovali situaci a dbali pokynů místní samosprávy.

Filipínský vulkanologický a seizmologický ústav v pondělí podle agentury AP sdělil, že u vrcholu nejaktivnější filipínské sopky se hromadí magma a půl kilometru dlouhý proud lávy ráno vytekl z kráteru na svah.

Již v předchozích dnech vulkán, tyčící se do výšky 2 462 metrů, chrlil popel, žhavé kameny a bahno. V neděli večer bylo i přes mohutný oblak, který sopku halí, vidět do ruda rozžhavený kráter vulkánu.

Letiště v metropoli Manile oznámilo, že letecká společnost Cebu Pacific zrušila kvůli špatné viditelnosti v neděli i v pondělí lety do města Legazpi, metropole provincie Albay, nad níž se sopka tyčí.

Při nejničivější erupci sopky Mayon v únoru 1814 zahynulo 1 200 lidí a proud vulkanického bahna zcela zničil obec Cagsawa, z níž se do současnosti zachovala pouze ruina kostelní věže.

V květnu 2013 erupce sopky Mayon zabila pět turistů, včetně tří Němců, kteří se navzdory varování vydali k vrcholu hory. Poslední výbuch byl registrován v roce 2014 a vynutil si evakuaci tisíců lidí.

Lidé vztyčují velké bílé kříže

Filipínští vulkanologové varují, že v příštích dnech by mohlo znovu dojít k mohutné erupci sopky. Úřady vyzvaly, aby se lidé nezdržovali v nebezpečné zóně o poloměru šesti kilometrů kolem vulkánu.

Z oblasti kolem sopky odešlo do bezpečí už asi 14 700 lidí a evakuace pokračuje, uvedla s odkazem na úřad pro řešení katastrof agentura AP. Ve čtvrtích, které opouštějí, vztyčují obyvatelé velké bílé kříže v naději, že ochrání jejich domovy.

„Někteří lidé stále odmítají odejít. Pokud vyhlásíme čtvrtý stupeň varování, budeme muset přistoupit k nucené evakuaci,“ řekl agentuře AP místní představitel Cedric Daep.

Úřady ve dvou okresech v těsné blízkosti vulkánu již evakuaci nařídily. „Kvůli výronu lávy pokračuje nucená evakuace v okresech Daraga a Legazpi,“ uvedla mluvčí úřadu pro řešení katastrof Romina Marasiganová. „Tok lávy už dospěl k oblastem ve vzdálenosti tří kilometrů od sopky,“ citovala ji agentura Reuters.

Sopka Mayon se nachází asi 340 kilometrů jihovýchodně od Manily v provincii Albay, která je známá pěstováním kokosů. Díky svému dokonalému kuželovitému tvaru vulkán přitahuje množství turistů, za posledních 500 let ale zhruba padesátkrát vybuchl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video