ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Hledač pokladů našel sousedce snubní prsten, který ztratila před 50 lety

  • 9
Amatérský hledač pokladů na britském souostroví Vnější Hebridy se od sousedky dozvěděl, že před 50 lety ztratila při práci na bramborovém poli zlatý snubní prsten. Po třídenním pátrání s detektorem kovu šperk našel a šestaosmdesátileté ženě jej vrátil. O příběhu se šťastným koncem informoval britský list The Guardian.

„Bylo to trochu emotivní,“ popsal Donald MacPhee moment, kdy své sousedce donesl ztracený prsten. Peggy MacSweenová věřila, že zlatý kroužek nadobro ztratila, když jí sklouznul z prstu, zatímco přebírala brambory u svého domu na ostrově Benbecula. 

S příběhem se během sousedského klábosení svěřila právě MacPheeovi, který si dal za úkol cennost najít. Amatérskému hledání kovů se věnuje již sedm let, s neobvyklou činností začal poté, co zhlédnul několik videí na YouTube.

Tři dny tak prohledával písčitou louku, na které se kdysi pěstovaly brambory. Oblast se během let stala oblíbeným místem pro popíjení, což vedlo k tomu, že při svém pátrání narazil na značný počet kovových kroužků z plechovek.

Nejlepší nález, chválí si hledač pokladů

„Tři dny jsem hledal a vykopal 90 děr. Potíž je v tom, že zlaté prsteny na detektoru vydávají stejný zvuk jako kovové kroužky a těch jsem našel hodně, stejně jako podkov a plechovek,“ popsal muž, který na ostrově vlastní hotel. „Ale třetího dne jsem prsten našel. Byl jsem naprosto ohromený. Prohledal jsem oblast pěti tisíc metrů čtverečních. Byla to šance jedna ku 100 000 a rozhodně můj nejlepší nález,“ dodal MacPhee. Poté, co šperk vyprostil z porostu, jej rovnou zanesl jeho majitelce.

„Byl v bezvadném stavu. Nasadila jsem si ho na prst a stále perfektně seděl. Nemohla jsem tomu uvěřit,“ uvedla žena. Její manžel John, za kterého se provdala v červenci 1958 a který před několika lety zemřel, jí po ztrátě toho původního koupil náhradní prsten, když byli na dovolené. „Myslela jsem, že už ho nikdy neuvidím,“ okomentovala na závěr pozoruhodný nález MacSweenová.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video