Vladimír Mečiar měl doporučení lékařů vyhýbat se stresu.

Vladimír Mečiar měl doporučení lékařů vyhýbat se stresu. | foto: ČTK

Slovenský expremiér Mečiar absolvoval operaci srdce

  • 52
Slovenský expremiér Vladimír Mečiar se musel podrobit operaci srdce. Tříhodinový zákrok sice dopadl dobře, chirurgové jsou ale v prognózách opatrní. Nedávno lékaři Mečiarovi doporučili, aby se vyhýbal stresu.

Podle TA3 operaci provedli experti ze Středoslovenského ústavu srdečních a cévních chorob v Banské Bystrici.

Informaci o zákroku televizi potvrdil poslanec Ján Kovarčík. Ten je členem Mečiarovy Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS), součásti slovenské vládní koalice.

Deník Sme se nejdříve odvolával na zdroj, který si nepřál být jmenován. Podle jeho informací lékaři expremiérovi voperovali by-pass, tedy přemostění zúženého místa na tepně cévní spojkou.

Operoval ho prý šéf kardiologického ústavu jeho vzdálený příbuzný Peter Mečiar. Ten pak shromážděným novinářům potvrdil informaci i oficiálně.

Zdravotní problémy má už dlouho
Čtyřiašedesátiletý politik absolvoval v minulých dnech závěrečná předoperační vyšetření. 

Slovenský deník Nový čas minulý týden informoval o tom, že zákrok by měl Mečiara zbavit dlouhodobých obtíží s dýcháním. O zdravotních problémech slovenského politika se hovořilo už delší dobu.

V prosinci mu lékaři doporučili, aby se vyvaroval stresu a zvýšené námahy. V posledních týdnech se neúčastnil politických jednání.

Zdravotní problémy měl Mečiar už v minulosti. V prosinci 2005 se léčil z těžkého zápalu plic, o rok dříve měl problémy s dýcháním a s páteří.

I když se o operaci mluvilo delší čas, stále nebylo jisté, kde a kdy Mečiar zákrok podstoupí. Nakonec se tak potvrdily neoficiální informace a politik dal přednost kardiocentru v Bánské Bystrici před operací v zahraničí.

Do nemocnice ho ráno doprovodila manželka a syn. Tým banskobystrických kardiochirurgů začal operovat ve čtrnáct hodin, po třech hodinách převezli Mečiara na pokoj. Operace sice dopadla úspěšně, ovšem lékaři jsou zatím v prognózách opatrní.

Nesmrtelný politik
Mečiar se v politice pohybuje už od šedesátých let minulého století. V letech 1962 až 1970 byl členem KSČ. Ze strany byl ale vyloučen pro nesouhlas s invazí vojsk Varšavské smlouvy.

V roce 1990 se stal předsedou slovenské vlády. O dva roky později svůj post ve volbách obhájil. Premiérem zůstal i po prvním lednu 1993, kdy se po jeho jednáních s českým premiérem Václavem Klausem rozdělilo Československo.

V březnu roku 1994 Mečiarova vláda padla, nicméně následující volby jeho HZDS opět vyhrálo. Předsedou vlády byl pak až do roku 1998.

I v tomto roce jeho strana volby vyhrála, jenže nenašla koaličního partnera. Z premiérského postu ho vytlačil křesťanský demokrat Mikuláš Dzurinda. Vladimír Mečiar se poté vzdal i funkce poslance.

Vloni Mečiarovu stranu znovu vtáhl do vládní koalice nově zvolený slovenský premiér Robert Fico.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video