Muž obviněný z vraždy devítiletého Jakuba Šimánka

Muž obviněný z vraždy devítiletého Jakuba Šimánka | foto: Jiří Forman, iDNES.cz

Slovensko uznalo, že podezřelého z vraždy Jakuba neuhlídalo

  • 56
Rodiče zavražděného Jakuba Šimánka mají důvod zlobit se na slovenskou vládu. Slovensko totiž po několika dnech přiznává, že Jakubova vraha Antonína Nováka neuhlídalo. V zemi především chybí dobře střežený ústav, kam měli podle posudků Nováka zavřít.

Do "vězení pro devianty", takzvaného detenčního ústavu, by se Novák přesunul rovnou z běžného vězení po odpykání předchozího trestu za pohlavní zneužívání v roce 2004.

"Ze znaleckých posudků na obviněného vyplývá, že (Novák) měl být už dávno umístěn v detenčním ústavu," uvedl mluvčí slovenského ministerstva spravedlnosti Michal Jurči.

Detenční ústav u našich východních sousedů však zatím neexistuje, i když s ním slovenské zákony počítají. Podle Jurči by ho mělo postavit ministerstvo zdravotnictví. Nejsou na něj peníze.

Novák navíc podle neoficiálních informací svévolně přestal chodit k lékaři na ambulantní sexuologickou léčbu a jeho slovenský lékař to zřejmě včas nenahlásil policii. MF DNES to naznačil zdroj ze slovenské justice.

Vyhýbání se léčbě je i na Slovensku trestné. Soudce by měl na devianta po pár absencích vydat zatykač pro maření úředního výkonu, ale to se nestalo.

Co se do databáze nedostalo
Slovenský deník Pravda ve včerejším vydání kritizuje i slovenskou policii, že údaji o Novákovi nedostatečně "nakrmila" mezinárodní pátrací databázi. Nepřipojila k jeho profilu podle Pravdy žádnou poznámku, že je to násilník dříve odsouzený za sexuální zločiny.

Novák je aktuálně podezřelý z podvodů. Proto se po něm na Slovensku pátrá. Čeští policisté však v Schengenském informačním systému viděli jen nějakého Nováka, jehož místo pobytu Slováci chtějí zjistit kvůli doručení soudních obsílek.

"Kdyby ho před únosem Jakuba zastavila česká policejní hlídka, nemohla by ho ani zatknout. Mohli bychom ho jen upozornit, že ho shání soud," tvrdí jeden z českých policejních pátračů.

Český policejní prezident Oldřich Martinů v pondělí doplnil, že v Schengenském informačním systému nebyl Novák veden jako nebezpečný člověk. Martinů dodal, že "kdyby stále fungovaly hraniční kontroly, Novák možná mohl být zadržen".

Novák léčbu potřeboval
Jisté je, že v době, kdy v Česku spravoval střechy, potřeboval sexuologickou léčbu jako sůl. Podle jednoho z lékařů, který se sexuálními násilníky pracuje, je taková léčba potřebná ještě i roky poté, co devianta propustí z vězení - nejprve ústavní, pak ambulantní. Jestli bral Novák před zatčením tlumicí léky, není jasné.

Novák to nebude mít lehké ani ve vězení, protože lidé, kteří mají na svědomí dětské oběti, bývají terčem pomsty ze strany spoluvězňů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video